Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Ismét az ugrásváltásról

2011. január 12. 14:27 - patkószeg

Az ugrásváltás helyes tanítása igen komoly előképzést, előkészítést igényel. Igaz ez annak ellenére, hogy a díjugratók világában már igen fiatal lótól, a képzés korai szakaszában megkívánják az ugrásváltást. Eredmény képen persze nagyon gyakori a hátulsó lábak késése, vagy a folyamatosság hiánya a feladat végrehajtása során. A probléma javítása persze nem egyszerű.

A régi mesterek öt pontban foglalták össze az ugrásváltás tanításának előfeltételeit:

•    Képes-e a ló az összeszedett, közép és nyújtott vágta végrehajtására?
•    Ügetésben és vágtában átmennek-e a lovon a félfelvételek?
•    Tud-e a ló kiskörben ellenvágtázni?
•    Képes-e a ló a lépés-vágta, vágta-lépés átmenetek végrehajtására?
•    Nyugodtan végre tudja-e hajtani a ló az egyszerű ugrásváltást?

Ha ezek a feltételek nem állnak fenn, akkor nem érdemes az ugrásváltás tanításához fogni. A ló ugyan végrehajthatja a kívánt kézváltást, ám a végrehajtás inkább elvesztett egyensúlyának eredménye lesz, mintsem a helyes segítségé. Eredményül feszes, értetlen és ellenkező lovat „kap” a kiképző. A segítségek egyre nagyobbak lesznek, a lábak egyre nagyobbat ollóznak, a ló egyre inkább swingel, a későbbi sorozatos ugrásváltás végrehajtása még hosszú gyakorlás után is izzadságos, feszes és természetellenes.

Szólj hozzá!
Címkék: ugrásváltás

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr702578942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása