Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

A ló házi állat!

2012. április 21. 09:40 - patkószeg

csömöriúnnagyobb.jpgCsütörtökön kora délután a XIV. kerületben a Csömöri úton jártam. Igazi fővárosi autósforgalomban. A nyüzsgés ellenére az egyik mellékutca torkolatában a fényképen látható, nyereg és kantár nélküli lovassal találkoztam. Lovát egyetlen, a kötőfékbe csatolt vezetőszárral irányította. A ló és lovas közti bizalom olyan nyilvánvaló volt, hogy fényképe a Zabla és Kengyel blogba kívánkozik! Ezúton is gratulálok teljesítményéhez!

A bizalom, illetve annak kialakítása a lovaglás nem tanítható részéhez tartozik. Vagy érzi valaki, hogyan lehet a kapcsolatot kialakítani és ápolni, vagy nem. Minden esetre nem kell feledni, hogy a ló természettől fogva felajánlja gazdájának a bizalmat, a lovasnak „csak” élnie kell ezzel: a ló házi állat!

A lovaglás meg nem atomfizika!

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr804464277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manager2008 2012.04.21. 11:57:23

Na persze. Egy jó méretes büntetés meg simán megállna a leányzónak. Nem normális.
1. A ló nem irányítható megbízhatóan, ezért magára, a lányra és másokra is veszélyes lehet. Gondatlan veszélyeztetés.
2. A lányon nincs sisak sem, pedig a beton az kemény.
Aztán jön az újsághír.
Találkozik egy motorossal és ennyi is volt.
Ha balesetet szenved, rontja a lovaglásról kialakult képet is.

Pirmella 2012.04.24. 14:12:42

Amikor először láttam, hogy még kötőfék sem volt rajta, úgy ugratott, azt mondtam, ez az "Istenkísértés". Ma már tudom, hogy ez a bizalom. Ha elbizakodottság van, akkor baj lehet. Ezt megtanulta már a "leányzó is a Csömöri útról".
A LÓ IGENIS IRÁNYÍTHATÓ. BIZALOM KÉRDÉSE. NEM MINDEGY KI ÉS HOGYAN IRÁNYÍTJA.

realcowboy · www.pknranch.hu 2012.05.03. 09:46:13

én azért senkinek nem javaslom, hogy egyedül, szőrén, kimenjen a forgalomba. mert a bizalom a ló és lovas közt a legfontosabb, de a tartási helyen kívül, ez nem várható el a világtól. az emberek túlnyomó részben vagy nem tudják, hogy kell viselkedni, közlekedni a ló körül, vagy még ellenségesek is. és elég csak melléesni a lónak. arról már ne is szóljak, hogy egy ló, ha egyedül van, lehet bármekkora vonzalom a lovasa írányában, mégis csak csorda állat, s hazavágyik az övéihez. :)és annak beláthatatlan következményei lehetnek.

realcowboy · www.pknranch.hu 2012.05.03. 09:52:16

@manager2008: csatlakozom, csak én finomabban fejtettem ki a véleményemet.

nagyon szeretek nyereg nélkül ülni a lovon, fantasztikus érzés, de azért egy nyeregben mégis három ponton tudom fogadni a rendkívüli eseményt. :D

Lovasember 2012.05.03. 22:33:05

Amióta az eszemet tudom a lovak körül forog az életem. Láttam már veszélyesebb helyzetet is mégsem lett újsághír belőle.
Először is gratulálok a lánynak milyen ügyes hiszen nem mindennapi látvány amit ő művel.
Másodszor pedig nem látok semmi veszélyeset a leányzó lovaglási stílusában, hiszen ha megvan a megfelelő kapcsolat a ló és lovasa között akkor szinte semmi nem rendítheti meg a ló lovasába vetett bizalmát(ez saját tapasztalat). Sajnos ehhez évekre és nagyon sok-sok munkaórára van szükség, amit kevés lovas tud elérni elszántság, idő és szakértelem hiányában.
Attól, hogy fővárosban él szerintem, az nem jelenthet nagyobb veszélyt, mint
falun a helyi téesz nagy erőgépei látványa és hangja.
(ha ezt valaki falun bemeri válalni:)
Ezt amúgy nagyon csípem, ha valaki kicsit belekóstol a lovaséletbe és már is fikázni kezdi a másikat, mert szerinte csak az lehet jó amit ő csinál és tőle nem is lehet másképp csinálni.
Végezetül szerintem nem fikázni kéne a másikat hanem lehetne tőle tanulni is. Mit csinált, hogy ő ezt elérte. Örülnünk kéne vannak olyan fiatalok akik még az állatokkal foglalkoznak.
Üdv
U.i Azért azt hirdetik az okosok, hogy lovas nemzet vagyunk. Remélem egyszer azok is leszünk és kantár és nyereg nélkül is tudunk, majd lovagolni, mint a Leányzó.

manager2008 2012.07.08. 13:51:11

@Lovasember: ez egyszerű felelőtlenség, akkor ha közútra merészkedik ki a lovas. Vannak fiatal lovasok (kis közösség) akik nagyon jól töltik az idejüket ezzel a zabla és nyereg nélküli lovaglással. Ha ezt minden zavaró jelenségtől mentes környezetben teszik, ahol kicsi a lehetősége annak hogy a játékból baj legyen, akkor rendben van. Kimenni így a közútra gondatlanság. Ennek semmi köze a lovas nemzet szlogenhez.

Leloowe 2013.08.21. 16:07:51

Szerintem pedig tökéletesen rosszul üli meg a lovat.
Látszik a képen, hogy bizonytalan az ülése, és a lova hátát is kiülte.
Ne felejtsük el, hogy a lónak nagy fájdalmakat tud okozni, ha nem jól ülnek rajta.
A nyereg azért van, hogy a lónak kevesebbet terheljenek a hátára. Aki bizonytalan vagy nem tud normálisan lovon ülni, tanuljon meg majd csak aztán menjen szőrén.
(mellesleg a ló jelenleg nem is figyel a lovasára, így bármitől meg tud ijedni, és a beton védőfelszerelés nélkül még keményebb.)

Pirmella 2013.10.13. 01:57:02

@Leloowe: Nem tudsz semmit erről a leányzóról és a lováról. Ez egy öreg ló, amelyiknek korábbi tulajdonosa tönkre tette a hátát. MIÉRT KELL MINDENT EGYBŐL MEGKRITIZÁLNI ÉS LEHÚZNI ANÉLKÜL, HOGY TUDNÁNK, MI VAN A HÁTTÉRBEN? Rendkívül bántó és elgondolkodtató, hogy nem tudunk örülni egymás sikerének... Mert az, amit ezzel a lóval elért, az bizony figyelemreméltó. Több év munkája, ami főleg abból állt, hogy az emberek felé elvesztett bizalmat visszaadja lovának és folyamatosan bizonyítsa neki, hogy érdemes rá...
süti beállítások módosítása