Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Hit nélkül nem megy!

2012. július 13. 08:07 - patkószeg

Gyakran mondják, hogy a lovaglás végül is két lélek közös akarata. Kétségtelenül így van. Hozzá kell tennem, hogy nagyon ritka az az eset, amikor a ló részéről hiányzik az együttműködési készség. Persze a különböző tortúrák hatására megváltozhat a ló hozzáállása, de ez már a „kiképzés” eredménye. A ló eredendően házi állat, az engedelmesség, az ember iránti bizalom születésétől fogva természetes sajátja.

Teljesítőképességét tekintve persze bizonyos korlátokkal mindegyik ló rendelkezik, adott területen egyik tehetségesebb, a másik kevésbé. Az egyik inkább gyors, a másik nagyot tud ugrani, a harmadik bátor, a negyediknek az önhordása átlagon felüli. Azonban az, hogy ezeket a lehetőségetek a kiképző mennyire tudja kihasználni, a határokat mennyire tudja megközelíteni nem csak a szakmai tudásán múlik, hanem az önmagába és lovába vetett hitén múlik – legtöbbször meghatározó mértékben. Ha a lovas bízik önmagában (ami természetesen a kellő szakmai képzettségen alapul) és bízik társában, akkor van eredmény, ha nincs önbizalom, ha nem hisz lovában, akkor a kétségek csak a veszekedést, az egymás elleni küzdést tartják folyamatosan napirenden.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr644651119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

realcowboy · www.pknranch.hu 2012.07.13. 10:34:26

egyetértek a fenti sorok mindegyikével, de van egy fontos szempont, amit kevesen vesznek figyelembe. a lóról tudjuk, hogy nem csak az emberhez fűződő viszonyában, hanem a fajtársai felé is a legfontosabb tulajdonsága, hogy megfelelni akar. természetesen elvárja az "igazodást" is a ménesében a rangsorban alatta állóktól, miközben megfeleni akar a felette állóknak. de igazi együttműködést, amin nem a ló képességeihez, illetve az elvárásainkhoz mért legnagyobb teljesítmény produkálkását értem, hanem az igazi együttműködést, amikor a tűzön is átvisz a ló egy pillantnyi torpanás nélkül. ezt csak akkor tudjuk elérni, ha a lovas habitusához teljesen passzoló ló tartozik. ezt kevesen veszik figyelembe, vagy nem is tudják. néha nekem is eláll a szavam is egy-egy ló láttán, de azonal látom, hogy alám nem lenne való. ezen persze nem a szakmai tudást értem, hanem a ló lelkét, viselkedését. ha valakihez nem passzol egy ló, akkor hiába aszeretet, a tanítás, a tudás, sosem lesz teljes összhang, a ló-lovas párosában. ezt én sok emberrel megértettem már, mikor segítettem nekik a ló választában, mert ez a legfontosabb az eljövendő kapcsolatukban. ez az alapja mindennek, akkor is, ha "csak" egy jó szabadidős lóban gondolkodunk, de akkor is mikor sport, vagy munka tejesítményt várunk a lovunktól.

patkószeg 2012.07.14. 06:30:57

@realcowboy: Helytálló a megjegyzésed, hányszor és hányszor látni olyan párost, akik "egyénilieg" kiválóak, az együttes mégsem működik valahogy. Az összepasszolást figyelembe vevő lóválasztás a sikerhez vezető út első lépése.
süti beállítások módosítása