Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Most akkor ez hogy van?

2012. november 07. 14:03 - patkószeg

Mint a verset szoktuk mondani az oldaljárás segítségadását: „félfelvétel, állítás, hajlítás, irányba ülés, irányba nézés, [a lovat] rendeltetésszerűen bekeretelni a lábszárakkal (belső elöl, külső hátul), bekeretelni a szárakkal (külső vezet, belső állít)” (Dallos Gyula).

A tökéletesen kiképzett lónak már nincs szüksége segítségekre, a feladatokat a lovas, kívülről szinte láthatatlan jeleire reagálva hajtja végre. Így az oldaljárás sem „integrálegyenlet” nincs „oldaltléptető külső csizma a heveder mögött”, nincs „előrehajtó belső csizma a hevederen”, nincs „külső szár lezárás”, nincs „testsúly a belső oldalon”, stb. A ló, nyakának legkisebb hajlítására egész testének hajlításával reagál, a vezetést pedig akár a belső szár jelére, a külső szár hatásbahelyezése nélkül lehet végrehajtani!

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr434895284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rapika11 2012.11.11. 21:07:56

Nézetem szerint igaz a "vers", csak a lovas a lovat olyan szintre képezte ki ami már készség szinten csinálja a feladatokat. A lovas segítségei olyan finomak, hogy valójában nem látszanak a külső szemlélő számára. Azt se felejtsük el, hogy a lónak a hátán a lovassal kell a feladatokat végre hajtania. Tehát a segítségekre szükség van de azok a lehető legfinomabbak és láthatatlanok. Másrészt pedig a lovasnak kommunikálni kell a lovával amit a segítségekkel teszi. Mindamellett igaz, hogy a tökéletesen kiképzett ló a legkisebb jelre (segítségre) csinálja a feladatokat szinte önállóan.

patkószeg 2012.11.12. 06:10:58

@rapika11: Nem értelek! Én csak azt feszegettem, hogy pontosan mi is az oldaljárás segítsége: azt, hogy milyen testsúly, milyen csizma, és milyen szársegítséget kell adni. Te mit látsz a videón? Megjegyzem, amit csinálok az klasszikus és természetes, bármilyen lónak fél óra alatt megtanítom. Na, szóval szerinted, mi az oldaljárás segítsége?

kandare 2013.02.15. 10:09:23

@patkószeg: a válasz arra, hogy mi az oldaljárás segítsége röviden úgy fogalmazható meg: hogy az attól függ...
A "holland módszer" szerint belső szár-külső csizma... A videón annak ellenére, hogy látszólag csak a belső szár hat, valójában több segítséget adsz, hiszen elfelé mozogsz a lótól, a külső szár is hat a lóra, hiszen érinti kívülről a ló nyakát (hatáson kívül csak akkor lenne ha sem a ló szájában, sem a nyakán nem lenne kapcsolat) A kérdés inkább az lenne, hogy mit mennyire illetve milyen módon kell alkalmazni. Ez meg ugye attól függ... Nyeregből végrehajtva azonban lehetetlen lenne a belső szárral olyan mértékben oldal irányba hatni mint az a videón a kézen munkánál látható.

kandare 2013.02.16. 08:45:43

A féloldalazás nyeregből történő végrehajtásánál a testsúly segítsége el nem hagyható, hanem az első számú segítséggé válik. A ló képzettségének előrehaladtával a kéz szerepe minimálissá válik. A klasszikus (akadémiai) lovaglás legmagasabb foka (és egyben célja), hogy a ló egykezes vezetés mellett, csupasz feszítőzablán (csikózabla ill. kapicán nélkül) hajtsa végre a magasiskola feladatait. Egykezes vezetésnél pedig a külső szár nem helyezhető teljesen hatáson kívül, hiszen a kéz bármely mozdulata mindkét szárra hat. Ennek oka, hogy a feszítőzablával állítani a lovat nem szabad, mert felakad a ló szájában. Ezért is alakult ki később a nagykantár használatánál a mára már szinte elfelejtett 3:1-es vezetés.

patkószeg 2013.02.18. 08:25:37

@kandare: Valóban többféle segítséget adok, de nem azokat, amiket "mantraként" szoktak ismételni. Pont ez volt a bejegyzés lényege!
Szerintem egyébként van olyan helyzet, amikor csak a belső szár hat, egykezes vezetésnél különösen!
A 3:1-es vezetés szerintem nem egészen azért alakult ki, mint amit felvetettél.

kandare 2013.02.18. 20:35:53

@patkószeg: A "mantráról" a véleményem, hogy amint a lovasérzést, úgy a segítségeket sem lehet "kilóra mérni".
A nagykantár hatásmechanizmusáról, illetve a feszítő és az alátét zabla szerepéről, működéséről kimerítően értekezik Fritz Stahlecker "Das motivierte Dressurpferd Die Hand-Sattel-Hand-Methode" című könyve.

patkószeg 2013.02.19. 22:43:16

@kandare: Kedves Kandare! Ha eljönnél hozzám, és személyesen megnéznéd, hogy miképpen csinálom, alkalom adódna a kérdés részletes megvitatására, amit örömmel tennék.

kandare 2013.02.20. 08:08:16

@patkószeg: Köszönöm a megtisztelő meghívást, de a mintegy 1500 km-es távolság nem teszi lehetővé a látogatást.

patkószeg 2013.02.21. 09:47:53

@kandare: Ha máshol nem, a Facebookon megtalál, szívesen venném, ha néha privát módon is véleménycserére kerülhetne sor, szakmai műveltségét nagyra becsülöm.
süti beállítások módosítása