Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

A mélyrelovaglás

2013. február 21. 09:20 - patkószeg

Ismét egy olyan téma, amiről mindenek előtt azt lehet kijelenteni, hogy igen sok útja-módja van.

A mélyrelovaglás célja az izmok nyújtása, lazítása. Éppen ezért a mélységet kikötőszárakkal, chambonokkal, még azok legrafináltabb elhelyezési módszereivel, gumis, vagy különféle anyagokból készített változataival elérni nem lehet. A kényszer, legyen az bármilyen, nyilvánvalóan szemben áll a lazasággal, az elengedettséggel. Aki a nyak, vagy a tarkó mélyentartása érdekében segédeszközt használ, az (speciális esetektől eltekintve) tévúton jár, erőfeszítéseivel pont az ellenkező hatást váltja ki, mint amit szándékozik.

A mélyen előrenyújtott nyakkal való mozgást tanítani kell minden lónak: mind a képzetlennek, mind a helytelenül kiképzettnek. A tanításnak többféle metodikája ismert, a magam részéről a kiképzés kezdetén, a nemzetközi szakirodalomban leírt, osztrák-magyar hajlításnak nevezett módszert alkalmazom.

Általános elvként azt lehet megállapítani, hogy a mélyen előrenyújtott nyakkal való mozgást először az alacsonyabb jármódokban és alacsonyabb iramban képes a ló elsajátítani. A nagyobb iramhoz, a magasabb jármódokhoz szükséges erőnlét és ügyesség a képzés előrehaladtával néha igen lassan alakul ki.(Ezért érvényes a mondás: "A jármódok anyja a lépés.) A kellő elengedettség elérését sokszor gátolja a merev ló „lendületes” lovaglása, a látványos térölelő mozgás. A helyes (könnyed, kecses, elegáns, harmonikus, stb.) mozgás megtanulásáról mindenkinek a tánctanulás jusson eszébe: a megfelelő mozdulatokat, lépéssorokat a táncos először egyedül és lassú ütemre tanulja, majd ha mozgását kellően csiszolta, akkor lehet a zene ritmusát élénkíteni, vagy arra gondolni, hogy ugyan azt partnerrel együtt is megkísérelje.

8 komment
Címkék: mély nyak

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr565095550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kandare 2013.02.21. 20:18:02

Egy kiegészítésem azért lenne... A lépés valóban a jármódok anyja, a vágta viszont az apja. (Ha a legelőn megfigyeljük a lovakat, ez a két fő jármód amit használnak.) Valóban sok lovas hibája, hogy a lépés ill. az ügetés ütemét sietteti, a vágtát cserébe viszont visszafelé lovagolja. Tudni kell, hogy a sok hosszhajlítás, oldaljárás lovaglása hosszútávon főleg a még fiatalabb, képzetlenebb lónál lendületének, menőkedvének csökkenéséhez vezethet, ezért elengedhetetlen élénk munkavágta közbeiktatása.

kandare 2013.02.21. 21:46:12

Tény, hogy megkönnyítheti a feladatok elsajátítását lovassal ha egy ló azokat már kézen munkában ismeri, de nem feltétlenül. Egy ló lovas nélkül is ló, van természetes egyensúlya. Azonban ha a lovas rá kerül, azzal megbontja azt az egyensúlyt és így a lónak újra meg kell tanulnia járni, hogy a lovassal együtt is egyensúlyba kerüljön. A nyeregből érkező segítségek eltérnek a földről érkező jelekhez képest. Aki szólót jól táncol nem biztos, hogy páros táncban is jó...

patkószeg 2013.02.22. 19:11:17

@kandare: Az első hozzászólásoddal nem értek egyet, de ez nem baj. Sok út visz Rómába, a különböző megközelítések egyaránt lehetnek eredményesek.
A második bejegyzéseddel egyet értek.

kandare 2013.02.24. 09:02:06

Amikor az élénk vágta fontosságát vitatod, kérlek gondolj a magyar hagyományokra. A csikósok sem véletlenül hajtották meg rendszeresen a ménest (ez csak napjainkra vált turista látványossággá). Pont a használati lovaknál nagyon fontos a robbanékonyság megtartása. Lásd a bikaviadalok lovait, a cowboyok-ét, régen a huszárság lovait...stb

patkószeg 2013.02.24. 10:38:55

Az hiszem félre értettél. Nem vitatom az élénkség szükségességét (bár az leginkább az összeszedett iramokban mutatkozik), hanem arról értekeztem, hogy az elengedettséget a rövid iramokban, az alacsonyabb jármódokban tudja elsajátítani a ló. A magasabb iramokban, a magasabb jármódokban csak ezután képes megtartani elengedettségét.

kandare 2013.02.24. 11:05:07

@patkószeg: Ez nem mindig igaz, sokkal inkább a ló temperamentumától, adottságaitól függ. Tökéletes ló nincs, mindegyiknek van erőssége-gyengéje. Attól is függ,hogy az adott ló melyik iramban ill. jármódban érzi magát a legjobban.

rapika11 2013.02.24. 19:21:19

@kandare: Egyetértek veled! A vágta főleg a lendületes vágta javítja a ló mozgását és segít a nehéz sok megterhelő koncentrációt követelő ügetésben végrehajtott idomító munka után a feszültség feloldásában. Nem beszélve arról az előnyről, hogy a vágta a lendületre is jó hatással van.

reiner 2013.03.27. 21:31:09

@rapika11: a vágta magában nem javítja a ló mozgását, a vágtába való beugratás annál inkább, főleg lépésből, álljból, hátralépésből.
süti beállítások módosítása