Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

R. E. kérdése

2013. március 08. 07:17 - patkószeg

Olyan érdekes témát feszeget R. E. az alábbi, hozzám címzett kérdésében, amit úgy gondolok, hogy érdemes megosztani:

Kedves István!

Kérdéssel fordulnék hozzád. Oldaljárások lovaglásakor lépésben mindig, minden oldaljárásnál a lépés lábsorrendje a helyes? Mi van abban az esetben, ha a lábsorrend úgy alakul, hogy az átlós lábpárok egyszerre lépnek? Mi az oka? (Parellis oldalazásnál látok ilyet sokszor) és combra való engedésnél is láttam már ilyet. Nagyon tetszett a video a "lépés a jármódok anyja" Nuno Olivieraval. Valamint a Lovas Nemzetben írt cikked a vállat be lovaglásáról. Sok kételyt oszlatott el bennem.

Üdv: E.


Kedves E.!

Nem lehet vitás, hogy a lépés négyütemű jármód, a tiszta lépés végrehajtása során a patadobbanások egyenlő időközönként "hallatszanak". A lépés végrehajtása során ez olyan elvárás, amitől eltérni nem lehet!

Mindezzel együtt meg kell állapítani, hogy a helyesen összeszedett ló (!) hajlandóságot mutat arra, hogy a hátulsó lábak lépésének "felgyorsulásával" közelítse az átlós lábak lépésének egyidejűségét. Ezt a lehető legtermészetesebben ajánlja fel a ló. Szélső esetben az egyidejűség is megvalósul, "a ló lábsorrendje ügetést, míg a háta lépést mutat." Az ilyen mozgásnak lebegési fázisa nincs. Egyes klasszikus iskolák ezt a piaffe képzésénél használják. A hajlandóság az összeszedettség és nem az oldaljárás eredménye, egyenes vonalon is tapasztalható, és az nem az oldaljárással függ össze!.

A folyamat teljes ellentéte a merev lovak passzban járása, amikor az egyoldali lábak kezdenek egyszerre lépni.

Felvetésedhez, megfigyelésedhez, gondolkodásodhoz gratulálok!

István

Szólj hozzá!
Címkék: lépés

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr75122490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása