Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Ló a lovas ülésén 2.

2013. május 28. 22:25 - patkószeg

Előző bejegyzésemhez (Ló a lovas ülésén) az alábbiakat fűzném:

Az az igazság, hogy a ló vagy a lovas ülésén van, vagy pedig a kezén. Több lehetőség nincs! Ez a fekete – fehér, vemhes – nem vemhes kategóriába tartozik. Akármennyire is „puhának” tűnik a ló, akármennyire is könnyed, ha a ló nincs a lovas ülésén, akkor a kezén van. Ezen pedig sürgősen változtatni kell.

Az, hogy a ló a lovas ülésén legyen az nem valami rendkívül bonyolult dolog, minden lóval, minden lovas, rövidebb, hosszabb munka után el tudja érni, csak céltudatosan és igényesen kell a napi munkát végezni! Ha pedig valaki nem érti teljesen, hogy a segítséget pontosan hogyan kell adni, az forduljon szakemberhez!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr665331367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kandare 2013.05.29. 08:15:53

Minden ló a lovas ülésén van. Ennek oka, hogy a lovas egyensúlya automatikusan befolyásolja a lóét. A probléma sokkal inkább abban van, hogy a legtöbb lovas ezt figyelmen kívül hagyja és öntudatlanul "ad segítséget" az ülésével majd ennek ellentmondó segítséget a kezével. Legegyszerûbb példa: a felsôtest befelé fordítása egy fordulat lovaglásakor. A ló természetes és automatikus reakciója a kör nagyobbításához hasonlatosan kifelé törekvés amelyre a lovas ismét téves reakciója a belsô szár fokozottabb használata mire a ló a vállán még inkább kifelé törekszik amit a lovas egyre erôsebb szársegítséggel próbál egyensúlyozni.
Másik egyszerû példa a felvételkor hátra dôlô lovas, aki lovát ezzel a mozdulattal valójában elôre hajtja, sôt a ló hátára gyakorolt kellemetlen nyomással azt hátának átejtésére és menekülésre készteti majd ismét erôteljes szársegítséggel "fékezni" próbálja.
Így alakul ki az ördögi kör, a kézzel lovagolt ló annak ellenére, hogy az mindvégig a lovas ülésére reagált.

patkószeg 2013.05.29. 11:36:28

@kandare: Azt hiszem ebben a kérdésben teljesen ellentétes az álláspontunk!
süti beállítások módosítása