Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Az iskolalépés

2013. június 19. 07:21 - patkószeg

Az iskolajármódok a lovak természetéből fakadó jármódok, azokat minden (!) ló – megfelelő ló és lovas kapcsolat esetén – maga ajánlja fel lovasának! A lépéshez hasonló iskolajármód az iskolalépés, az ügetéshez hasonló iskolajármódok a piaffe és passage, a vágtához hasonló iskolajármódok a terre a terre, a redopp, a carriere és az iskolavágta. Azt, hogy mindez nem csupán renkívül elvont, a lókiképzéshez kapcsolódó és egyébként a magasiskola feladatkörébe tartozó megállapítás, azt mindenki a saját lován kipróbálhatja: az iskolalépést, mint a legegyszerűbb iskolajármódot szinte bármilyen képzettségű ló képes végrehajtani! Sőt kipróbálását mindenkinek ajánlom!

A lépés rövidítésével, a helyesen elengedtetett és kiképzőjére koncetráló ló ugyanis hajlandóságot mutat arra, hogy átlós lábainak lépésével az egyidejűséget közelítse. A kijelentés először talán furcsán hangzik, de az ellenkezője nyilvánvaló, a helytelenül rövidített, feszes ló az egyoldali lábainak egyidejű lépésére mutat hajlandóságot, lépése tisztátalanná válik, szélső esetben az egyidejűség megvalósul és úgymond passzban megy. A helyes és végletes rövidítéssel az átlós lábak egyidejűsége egész könnyen elérhető, a ló mozgása kétüteművé válik. Bár a lábak az ügetés lábsorrendjét mutatják – a ló testét nézve mégis csak lépésnek látja mozgását a megfigyelő! Ez az iskolalépés! Mindezt már a fiatal ló, a képzés elején lévő ló is felajánlja, annak ellenére, hogy innen már csak egy paraszhajszálnyira van a lókiképzés egyik csúcsfeladata a piaffe! A kétütemű iskolalépés és a piaffe lábsorrendje ugyanis megegyezik, a két jármódot csupán az választja el, hogy az iskolalépésben a ló teste lépést, piaffe-ben ügetést mutat!

De a lépés helyes rövidítésének lehet egy másik végeredménye és ezt szintén már a fiatal, szerény képzettséggel rendelkező ló is mutatja. A helyes rövidítés esetén a ló megemeli marját, vállai megkönnyülnek, lábtövét magasabbra emelgetve kezd el járni: délceglépésben halad. (A délceglépés saját kifejezésem, azt a passage magyaros délcegügetés kifejezés párjaként használom.) A délceglépés nem azonos a spanyollépéssel, a délceglépés iskolalépés.

Míg a kétütemű iskolalépés a piaffe „testvére”, addig a délceglépés a passage-é!

Még egyszer: az iskolalépést szinte bármilyen képzettségű ló hajlandó felajánlani, ezért kipróbálását mindenkinek ajánlom. (Akár szívesen segítek is!)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr295368251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása