Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Együttműködőkészség

2013. július 04. 11:22 - patkószeg

Szép, hosszú szó. Talán bonyolult is, de mégis ez a legfontosabb a lókiképzés során. Ha ugyanis nem sikerül kialakítani a ló együttműködésikészségét, azaz az együttműködés magas szintű szándékát, akkor a kiképzés nem művészet, csupán szakmunka.

Ennek kapcsán Gustav Steinbrechet kell idézni: „Mielőtt engedelmességet várnánk el a fiatal lótól, először meg kell tanítani lovasa megértésének fontosságára és meg kell ismertetni a segítségekkel – mindkettő csak következetes munkával érhető el. A fejlődés a figyelem növekedését hozza. A ló helyes kiképzésének eredménye az együttműködésikészség fokozatos kialakulása.”

Fontos, hogy Steinbrecht nem csupán az engedelmesség, hanem az együttműködőkészség kifejezést is használja! És ez helyénvaló, hiszen nem kétséges, hogy az együttműködés mindíg jobb, mint az így-úgy elért, netalán kikényszerített engedelmesség.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr545390652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása