Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Átenegdőség

2013. augusztus 01. 09:44 - patkószeg

zita130505h3.jpgAz átengedőség a lókiképzés legfontosabb fogalma, a lókiképzés célja.

Az átengedőséget legegyszerűbben a végletes engedelmességgel lehet meghatározni. Átengedő az a ló, amely lovasa jelzéseire együttműködően, a lovas szándékainak megfelelően, ellenállás nélkül reagál. Átengedő az a ló, amely mozgását lovasa akaratának megfelelően - átmenet esetleges közbeiktatásával - bármikor, bármely irányban, jármódban és iramban megkezdi, vagy folytatja. Átengedő az a ló, amely a feladatokat lovasa akaratának megfelelően hajtja végre. Végül: átengedő az a ló, amelyen a segítségek külső szemlélő számára láthatatlan jelekké finomodnak.

Az átengedőség lényege ellenkezik az "izzadságszaggal". Nem lehet átengedőségről beszélni, ha a lovas tudása látványosan "diadalmaskodik" a ló akaratán. Az átengedőség egyszerűséget, harmóniát takar. Az átengedőség partnerséget jelent ló és lovasa között, az alá-fölérendeltség érzete eltűnik. Ló és lovasa egy lesz, közös fizikummá, egységes akarattá válnak.

Az átengedőségnek két feltétele van - mentális és fizikai. A mentális előfeltétel az együttmű ködőkészség, azaz az, hogy a ló akarja végrehajtani lovasa szándékát. A fizikai az, hogy képes legyen rá, azaz elég erős, elég ügyes legyen, hogy saját és lovasa tömegét együttműködő készségével lovasa elvárásának megfelelően mozgassa, fordítsa, vagy megállítsa.

3 komment
Címkék: átengedőség

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr925437070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kandare 2013.08.01. 14:06:46

Az engedelmesség nem szinonímája az átengedôségnek.
Egyszerû példák:
Ha az engedelmes lovat lovasa meg akarja állítani, akkor az megáll. Az átengedô ló lovasa finom segítségeire reagálva korrekt álljt hajt végre.
Az engedelmes ló hagyja, hogy lovasa nyakát és tarkóját "felemelje" (abszolút feligazítás). Az átengedô ló lovasának legkisebb testsúly segítségére feligazodik, súlypontját hátrafelé tolja el.

Az átengedô ló engedelmes, elengedett, egyensúlyban van, a lovas segítségein áll, lengô háttal, ütemesen mozog, egyenes és összeszedett (korának és képzettségi szintjének megfelelô mértékben). Az "átengedôség" szó ezért is olyan kifejezô, hiszen a ló egész testén "átengedi" lovasa segítségeit.

kandare 2013.08.01. 18:38:50

Helyesbítek: az átengedô ló természetesen nincs folyamatosan összeszedésben, de lovasa szinte láthatatlan segítségekkel bármikor mélyre lovagolhatja, feligazíthatja ill. összeszedheti.

kandare 2013.08.01. 20:06:51

És természetesen a legnagyobb mûvészet ha minden fent említett feltétel a ló természetes, könnyed, lendületes mozgásának megtartása, ill. a lendület kifejlesztése mellett teljesül.
süti beállítások módosítása