Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

De…

2013. augusztus 07. 11:37 - patkószeg

Hanthy.jpgLehet hosszan elemezgetni a klasszikus és a különböző modern lókiképzési stílusok, módszerek közötti különbséget. Akár késhegyre menő viták is lehetnek, de az alábbiakat mindenképpen, még a vita hevében is szem előtt kell tartani.

Valójában nincs ilyen, vagy olyan stílus, csak jó és rossz lókiképzés. A szépség, a harmónia mindenkit örömmel tölt el, az erőltetettség, az izzadságszag, a ló és lovas egymásnak feszülése pedig taszító.

Szintén kétségtelen, hogy a lókiképzés csúcsa, az összeszedettség végletes megjelenése, az átengedőség végletekig való fokozása, a ló mozgáskultúrájának, erejének és ügyességégnek a teljességig való kidolgozása: a MAGASISKOLA!

És ez így van évszázadok, sőt évezredek óta!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr185449480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kandare 2013.08.07. 17:22:04

A lovaglás nem attól válik mûvészetté, hogy a lovas egy bizonyos ágát mûveli hanem, hogy azt MILYEN SZINTEN és fôleg MILYEN MINÔSÉGBEN teszi. Tehát a kérdés nem az, hogy a lovas MIT (milyen feladatokat) hanem HOGYAN hajt végre. A magasiskola nem több vagy jobb mint a lovaglás bármely más legmagasabb szinten mûvelt ága. Az elmùlt 50-100 évben a lovaglás nagyon megváltozott. Sokkal szélesebb réteg mûveli, és ágai sokkal specializáltabbá váltak így badarság lenne olyan korokra hivatkozni amikor ezen ágak mai formájukban ilyen követelményekkel nem is léteztek.
süti beállítások módosítása