Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Nádai-Nagy Rc Péter levele

2013. augusztus 14. 08:44 - patkószeg

Kedves Barátaim!

Az alábbiakban Nádai-Nagy Rc Péter, a Nyeregszemlén megtartott working equitation versenyről írt levelét közlöm. A levél késedelmes közléséért elnézést kérek ezúton is, ám ez mit sem von le a levél értékéből:

"Szerényen szólva,  háziversenyt  tartottunk az idei Nyeregszemle alkalmával. A verseny tervezett célja, hogy néhány egyszerű, illetve  annak tűnő akadály teljesítése során, bemutathassuk a túrázó lovasoknak, illetve a közönségnek, hogy mindenhol, akár nem szokványos környezetben is biztonsággal kell tudni haladni a lovakkal. A verseny kiírás kifejezetten szabadidős, túrázó lovasok számára szólt. Profik, illetve lovas sportban versenyzők számára a nézői megjelenést, támogatást kértük inkább. Stílusfüggetlenként hirdettük  és a ruházatban sem kellett követni a versenyzőknek a klasszikus sport megjelenést.

A fődíj, Parti Imre felajánlásaként Pelsonius méneséből, egy arab telivér ló volt. Sokan rajthoz álltak, a versenyt három kategóriában hirdettük.

Felnőtt,  28 induló, ifi, (14-18 év között),  5 induló, serdülő, (10-14 év között), 11 induló.

A verseny két napos volt, az első napon a selejtezőt tartottuk, de a fiatalokat úgy terveztük, hogy teljes létszámban tovább engedjük, míg  a többieket csak meghatározott pontszám felett. Miután a Nyeregszemle egyéb programjai is elég sűrűek voltak, így egyszerre két pályán, szinkronban folytak a futamok, így remekül tudtuk tartani az időt, ami tervezve volt. Neveztek csikósok, kopjás lovagok, western lovasok, egyéb hagyomány őrzők, a lovasok sokféle ágából. A versenyt roppant komolyan vette mindenki, láthatólag élvezték a lovasok a megmérettetést. Miután a pályákat a versenyen kívül nem volt szabad használni, illetve mód sem nyílt volna rá, mert a többi program miatt elbontásra kerültek szombaton, így még késő este is gyakoroltak sokan a réten, hogy másnapra javítsanak a teljesítményükön. A magam részéről én hasznosnak, útmutatónak tartom az ilyen és ehhez hasonló kisebb versenyeket, amik nem feltétlen a minőségi sport kategória részei, viszont ez is ösztönzi a lovasokat egy nagyobb tudás, valamint a lóhoz, lovagláshoz értés fejlesztésében. A bírálatot pályánként két bíró végezte, a technikai bíró az akadályokon való áthaladást, vagy azok leküzdését bírálta, pontozta, míg a vezető bíró a lóval való harmonikus munkát, a ló lovas párosnak a feladatok alatt mutatott összbenyomást értékelte. Az időjárás nagyon kedvezően alakult a verseny mindkét napja alatt is, így nagyszámú közönség biztatta a versenyzőket. A versenyt a közönségnek ketten kommentálták,  a western versenyekről ismert Danis István valamint  Badár Sándor. Köszönjük nekik ezúton is!

Talán ez érthető, de meg kell jegyezzem, hogy az ifjabb versenyzők sokkal minőségibb lovaglást mutattak be. Terveink szerint lesz  folytatása a versenynek, talán még a következő évi Nyeregszemle előtt is.

Az eredmények:

A legfiatalabb versenyző a 2003-as születésű Mészáros Gergő volt, külön díjazva, nagyon komoly lovaglást mutatott be!

A fődíj, az arab ló nyertese, Szöllősiné Baranyai Kata / Bambi  nevű lovával akinek a pár hónapos csikója is velük futott az akadályokon!

Ifi:  Percaldi Anna,  Luna nevű lovával.

Serdülő: Szabó Alíz / Csángó nevű lovával.
Köszönjük ifjabb Zerinváry Szilárdnak és csapatának a pályaépítést, illetve a professzionális pálya szolgálatot a versenyek alatt!

Bírók:

Szilágyi Szilárd,  Zerinváry Szilárd  technikai bírók
Újvári Tamás,  Nádai-Nagy Péter vezető bírók.

 

Nádai-Nagy Péter /realcowboy/"

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr975460042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tamás Rudas 2013.08.14. 18:19:36

Bocs de az nem Luna nevű ló xDD
hanem úgy hívják a lányt h: Percaldi Anna Luna.
Azért jót nevettem :D
süti beállítások módosítása