Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Súlypontáthelyezés jobbra-balra

2013. augusztus 30. 09:12 - patkószeg

A képzett (mozgáskultúrájában kiművelt) ló képes súlypontját nem csak előre-hátra, hanem az egyik oldalról a másikra áthelyezni. Hiszen vezethetőségének fenntartása mellett hogyan is válhatna a végletekig fordulékonnyá egy ló, ha súlypontját oldalirányba nem tudja precízen szabályozni?

A klasszikus kiképzés során ezért az oldalirányú súlypontáthelyezés tanításának komoly hagyományai vannak. A súlypont álló helyzetben történő belső oldalra helyezése a vállat be feladat „testvére”. A hajlítás megtartásával a ló, vállainak enyhén a hajlítás irányába történő elmozdításával, ám ellépés nélkül, a belső elülső lábát erősebben terheli meg. Ebből a helyzetből a másik elülső láb megterhelése (a súlypont áthelyezése) két módon lehetséges. Egyrészt a ló áthajlításával, a másik irányba történő állóhelyzetű vállat be feladattal. Ennek során a vállak enyhén, a lábak ellépése nélkül, a másik irányba tolódnak, ezzel a másik elülső láb kerül fokozott terhelésre. A másik lehetőség a hajlítás megtartásával, a vállat be pozícióból farat be pozícióba való átmenettel történik. A vállak ebben az esetben is kifelé tolódnak (ezzel megtörténik a külső elülső láb terhelése), ám ilyenkor a csípők befelé tolódnak (szintén a hátulsó lábak ellépése nélkül) és a ló álló helyzetben farat be pozícióba kerül.

A képzett ló mindkét feladatot végre tudja hajtani!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr555484434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kandare 2013.08.30. 12:39:07

Az oldalra történō súlyáthelyezés nem egy önálló feladat (így nem a vállat be feladat "testvére"), hanem a hajlítás következménye. Az állóhelyzetben végzett vállat be - farat be feladat ugyan úgy mint a mozgásban történō végrehajtás a ló átengedōségét, az egyenesre állítottságot, és az összeszedettséget hivatott javítani a jobb és bal hajlítás változtatásával illetve (annak megfelelōen, hogy ez vállat be vagy farat be pozícióban történik) a súlypont elōre-hátra mozdításával. Attól függ, hogy a súlypont melyik lábra tolódik, hogy a ló balra vagy jobbra van hajlítva valamint, hogy vállat be vagy farat be pozícióban van e.
süti beállítások módosítása