Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Miről lesz szó a hétvégi nyílt napon?

2013. szeptember 05. 13:31 - patkószeg

pénzes.jpgSzombaton nyílt nap lesz a Kajászó-Szentpéterpuszta Lovardában. Az eseményen nemzeti hagyományainkról, a hagyományőrzés jelentőségéről és a klasszikus lókiképzésről fogunk beszélni. Az eseményre két barátomat, két lovas mestert hívtam: Lezsák Leventét és Pénzes Gábort.

A nyílt nap elméleti előadással kezdődik. Az előadásban rövid áttekintést adok nemzeti lovaskultúránk szerepéről az európai kulturtörténetben, megfogalmazom hagyományaink, örökségünk mibenlétét, a hagyományokból következő kötelezettségeinket, majd beszélek a klasszikus lókiképzés alapeszméiről.

Az előadás után Lezsák Levente lovaival a lovasmester és ló kapcsolatának kiépítéséről, a bizalom megteremtéséről, a ló követő magatartásának kialakításáról tart magyarázatokkal kiegészített gyakorlati bemutatót.

Munkáját Pénzes Gábor, szintén magyarázatokkal kiegészített gyakorlati előadása követi. Az előadás során katonai feladatokat hajt végre, munkában segítségére lesz Pénzes Levente.

A harmadik előadást Zita lovammal tartom. Szeretném bemutatni a katonaló, a huszárló képzésének alapelemeit, az elengedettség, az egyensúly és az egyenesség kialakítását.

A hagyományőrzés természetesen nem csak a katonalovakra, a huszárlovakra vonatkozik, a hagyományőrzés ténylegesen a teljes magyar lovaskultúrát érinti, ami igen színes és igen szegmentált. Mégis azért foglalkozunk kiemelten a huszár hagyományőrzéssel, mert vitathatatlan, hogy nemzeti lovaskultúránk csúcsát mindig is a katonai lókiképzés jelentette.

(Napjaink lovaskultúrájának megújítása szempontjából ezért is képzi a legnagyobb tartalékot a huszár hagyományőrzés.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr925496456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása