Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Egyedül nem megy!

2013. szeptember 20. 07:52 - patkószeg

bb6.jpgA lovaglás, a lókiképzés kultúrát testesít meg: egyedül, társak, segítők nélkül művelni nem lehet.

A lovasnak rendszeresen ellenőriztetnie kell magát és ezt még a legnagyobbak sem kerülhetik meg. Idézhetném most ismét Kókayt, aki a Hátulról előre című írását így kezdi: "A lovaglásban a jóhoz nagyon közel áll a rossz. A lovas észre sem veszi, s a jó útról a gyors eredmény utáni törekvés rossz útra téríti."

A lovas mellett, vagy a kör közepén álló segítő jelenléte nem jelent hierarchiát. Nem jelenti azt, hogy a segítő jobb lovas, vagy okosabb a lovasnál. A legkomolyabb lovasmesterek is kontroll alatt végzik munkájukat. Nem csak saját magukat segítik ezzel, de nyíltan felvállalt alázatukkal szakmai magabiztosságukról tesznek tanubizonyságot.

(A segítség rendszeres igénybevételének hiánya értelem szerűen a fentiek ellenkezőjét jelenti.)

1 komment
Címkék: alázat

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr945524600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tibor Horvath 2013.09.21. 19:17:18

Szia Steve erről már beszélgetünk, hogy fel kéne állítani egy olyan lehetőséget,hogy aki hobi lóvas mint én is tudnánk felügyelet alatt lóvagolni. Persze a saját lóval rendelkezőknek is nagyon jó volna a tovább képzés.De szerintem nagyon kéne az ifjúságot megtanitani a ló tiszteletére és ló körüli tehendőről. Üdv Horváth Tibor
süti beállítások módosítása