Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Mélyen - előre

2013. október 26. 08:29 - patkószeg

A mélyen - előre elv, a ló nyakának mélyrelovaglása, valamint a ló előrelovaglása a lókiképzés talán legismertebb gondolata. A hosszú és mély nyak az izmok nyújtását célozza, az előrelovaglás a hátulsó lábak aktivitását, súlypont felé való lépését biztosítja.

A mélyen - előre való lovaglásnak azonban két korlátja van. A nyak csak bizonyos szintig mélyíthető, ugyanis a mélység egy bizonyos fokánál az alsó nyakél a vállak szabadságát kezdi korlátozni, blokkolni.

A nyak mélyre és előrenyújtásával a súlypont előretolódik. Álló helyzetben, vagy alacsony iramnál a ló ugyan meg tudja tartani egyensúlyát, de az előrelovaglás mértékének határa van, az iram növelésével, különösen a fiatal ló képtelen megtartani egyensúlyát, önhordását elveszti, a zablára dől.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr495599880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása