Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Vezetés a mar fölött

2013. november 27. 07:31 - patkószeg

weyrother.jpg

(A cink.hu tegnapi posztja után nem tudom előhozakodhatok-e ezzel a témával, de aminek ki kell jönnie, annak ki kell jönnie.)

A ló precíz vezetése kézen nem könnyű feladat. Nyeregből a vezetés kissé egyszerűbbnek tűnik (!), mert a lovas a problémáit nyeregből erőből is meg tudja „oldani”. Persze ez a probléma megkerülése valójában, nem pedig a megoldása. Kézen a ló az erősebb, így a felmerülő kérdésekre erőszakoskodással nem tud a kiképző pontot tenni. Éppen ezért igaz az az elv, hogy amit kézen nem tud a lovas végrehajtani, azt ténylegesen nyeregből sem tudja!

A lóval kézen történő munka során a vezetés szempontjából az egyik végcél az, hogy a lovat egy kézbe fogott szárakkal lehessen irányítani. Erre azért van szükség, mert a kiképző másik kezébe a pálca kerül. A pálca a nyeregben ülő lovas combjait jelzi a lónak, azt mutatja, hogy ha a lovas nyeregben ülne, a combjaival milyen segítségeket adna. A szárak egy kézbe fogására két lehetőség adódik. Az egyik az aszimmetrikus fogás. A két lehetőség közül ez szerényebb tapasztalatot igényel! Bal kézen dolgozva például a bal szárat olyan rövidre fogja a kiképző, hogy ökle a ló szája és marja közötti távolság felénél helyezkedjen el a ló nyakának oldalán, a másik szárat végig vezeti a ló nyakának külső oldalán és a mar közelében a sörényélen „visszafordítva” fogja azt marokra. A szárak egymással szemben érkeznek a kiképző ökléhez, ami a ló nyakának oldalán helyezkedik el. A lovas maga felé indirekt jobb szárral vezeti a ló vállait, magától el pedig a nyakra helyezett ököl nyomásával. Még jobban egyszerűsíti a helyzetet, ha mindezt a fal mellett próbálja a lovas, mert a fal segíti a ló egyenességét, a ló értelem szerűen a fal és a lovas között halad. A kérdés ilyenkor persze az, hogy hogyan lehet elszakadni a faltól, a lovarda közepén hogyan lehet az egyenességet fenntartani és az, hogy a szártartás nem teljesen azonos azzal, mint ahogyan majd a nyeregből történik a vezetés.

Éppen ezért a másik, mondhatnánk haladó szárfogás a mar fölött történik. Ilyenkor a szárak párhuzamosan érkeznek a kiképző ökléhez. Aki ezzel próbálkozik, az először azt fogja érezni, hogy fizikailag képtelenség így vezetni a lovat, azt fogja érezni, hogy messzemenően nincs elég ereje hozzá. Azt fogja érezni, hogy magasra emelt, teljesen kinyújtott kézzel lehetetlen szabályozni a lovat, sőt azt gondolhatja, hogy nincs az az erőember, aki ilyen testhelyzetben, ilyen pozícióban kordában tudná tartani a lovat és folyamatosan képes lenne annak uralására.

De hát pont ez a lényeg!

Ha ezt érzi a lovas, akkor lova nincs tökéletes egyensúlyi helyzetben! Az egyensúlyban mozgó lovat cérnaszálon lehet vezetni! A ló mar fölötti vezethetősége a helyes egyensúly legegyértelműbb jele!

A csatolt képen Maximilian Weyrother, a bécsi spanyoliskola vezetője látható és egészen világosan látszik, hogy semmilyen erőt nem fejt ki! Lova persze iskolaegyensúlyban, iskolaálljban van!

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr815660133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kandare 2013.11.27. 08:07:37

Ha egy lovas csak akkor képes egy feladatot korrektül végrehajtani egy lóval ha azt már elôzetesen kézen megtanította az csak azt mutatja, hogy a ló nem a lovas ülésére, segítségeire reagál hanem "kéz- ill. pálcajelekre". A kézenmunka hasznos kiegészítés lehet, mankó de nem feltétel. Mint ahogy te magad is leírtad elsôdleges segítség a TESTSÚLY ami kézenmunkánál NINCS. A kézen munkánál a kiképzô kizárólag másodlagos segítségeket alkalmaz. Tehát az állítás miszerint " amit kézen nem tud a lovas végrehajtani, azt ténylegesen nyeregből sem tudja!" azt jelenti, hogy ha a lovas nem képes egy feladatot kizárólag másodlagos segítségekkel végrehajtani akkor azt elsôdleges, tehát testsúly segítséggel sem. Miközben a testsúly segítség a lehetô legtermészetesebb, legegyértelmûbb és legfinomabb segítség amit egy lovas adhat, ezért elsôdleges.

Halász Péter lovas edző · https://www.facebook.com/tudatoslovas/ 2013.11.27. 11:49:53

Lovammal Vaqueroval zömében földről dolgozom, már 5 hónapja. Valóban észrevehető, hogy napról napra javul az egyensúlya, és egyre könnyebb vezetni. Amikor pedig felülök rá, már lehelet finom szárral tudom irányítani nyeregből. A földi munka valóban meghozza a gyümölcsét!

Quendel Gáspár 2013.11.28. 21:31:04

Patkószeg és Kandare hozzászólásaiból látható a hogyan csap össze a modern vs. klasszikus. :)

Azt gondolom, hogy a nézeteltérés legfőbb oka "lovazás" céljában van.

Ha gyorsan kell az eredmény, akkor oda kell tenni a sarkantyút, be a feszítőt és hajrá. Ha nem megy vegyünk egy drágább lovat, drágább edzőt, drágább nyerget, hátha ezekkel könnyebb lesz. (A sorrend tetszőlegesen felcserélhető).

Az "angol" lovaglásból kialakult lovassportok öncélúakká lettek a XX. század közepére, ilyenkor érdemes lehet visszanyúlni az alapokhoz.

kandare 2013.11.28. 22:16:05

@Quendel Gáspár: a testsúly segítségnek mi a köze a durva zablához és sarkantyúhoz? A klasszikus kiképzés történelmét lehet idealizálni, de nem árt a valóságot is megismerni és nem rózsaszín szemüvegen át nézni. Ha a kommentjeimet olvasta akkor pedig csodálkozom, hogy modernistának tart. A valóság az, hogy egyikhez sem tartozom. Én egyszerûen a jó lovaglás pártján vagyok. A jó lovagláson pedig nem a versenyen való eredményességet, vagy a díszelgést értem hanem azt ami a lónak jó. Ha ön vagy estleg sokan mások ebbôl más konzekvenciát vontak le, akkor valóban idôpazarlás volt kommenteket írnom.

kandare 2013.11.28. 23:30:29

@Quendel Gáspár: hja, persze elfelejtettem! Megtanulni jól, egyensúlyban ülni, helyes segítségeket adni az fárasztó és hosszù folyamat... inkább izzadjon a ló... majd amikor itt pöcögtetem a pálcával meg ott, és ül, fekszik, pacsit ad majd akkor ráülök, mert ha akkor úgy ülök mint egy tehetetlen krumpliszsák akkor is piaffe-ol... (S hozzáteszem a klasszikusság kedvéért a csupasz feszítô zabla a szájban, bökô a csizmán, pálca a kézben.)

Quendel Gáspár 2013.11.29. 11:30:31

@kandare: Kedves kandare! Elnézését kérem, Ön sehol nem állította, hogy modernista, én sem szeretném ezt Önre sütni. Valójában egy kérdésben van vita
közöttünk: érdemes-e más utakat keresni?

Álláspontom szerint egyszerűen arról van szó, hogy a "jó lovaglásra" vagy a ló előkészítésére, nincs általánosan bevált recept vagy módszer, ugyanis ez
szubjektív szempont. Ilyen értelemben sokféle "jó lovaglás" lehetséges. De mitől lesz valaki jó lovas, vagy mitől jó egy ló?

Az "egyedüli helyes lovaglás" Örkénytábor ideája volt 90 évvel ezelőtt, nagyszerű eredménnyel, amelynek talán az is oka lehetett, hogy remekül ötvözték a különböző irányzatokat és vetettek el mindent, amit nem tartottak természetesnek. (Bécs-Saumur-Pinerolo-falkavadászat-szabadidomítás).

Napjaink "hivatalos" díjlovaglása nem ebbe az irányba megy és ez sok ember számára sértő állapot. (Az ugrógyárakról most ne beszéljünk.)

A lovaglás, amelyet felfoghatunk "beszélgetésként", de akár "együtt létezésként" is nem feltétlenül azonos azzal amit a FEI támogat.

Személyesen hozzám az a felfogás áll közelebb, hogy akár egy átlagos alapadottságokkal rendelkező lóval érdemes(!) és lehet is helyesen és jól lovagolni (díjlovagolni) természetes alapelvek mentén, akár különböző módszerek alkalmazásával.

Csatolnék három videót és koncentráljunk a bennük szereplő "lóra", majd tegyük fel a kérdéseket:

1. www.youtube.com/watch?v=5895K-Xjupk&feature=player_embedded

2. www.youtube.com/watch?v=g63g9r9_N3Q&list=PL8878EB040B1F6054

3. www.youtube.com/watch?v=vyU7z73ddMY

I. Ütem, elengedettség, támaszkodás, lendület, egyenesre igazítás, összeszedés?

II. Melyikben láthatunk több feszengést és természetellenességet?

III. Melyikben érzi jól magát a ló?

IV. Melyikben láthatóak valódi célok?

V. Melyik szól a lóról, melyik a lovasról?

VI. A harmadik videót látva van-e létjogosultsága más utakat keresni?

kandare 2013.11.29. 16:56:19

@Quendel Gáspár: sajnos megint ellent kell mondanom.
1. Aki igényesen lovagol és képez lovakat az folyamatos útkeresésben van. A széles látókör biztosítéka ha az ember megpróbál a lehetô legtöbb irányzattal, stílussal és módszerrel megismerkedni ( de ez nem jelenti azok feltétel és kritika nélküli elfogadását). Tehát az útkeresés kérdésében semmi esetre sincs vita közöttünk.
2. A Bent Branderup féle irânyzat nem A klasszikus lovaglás, hanem annak egy bizonyos értelmezése. Ennek az értelmezésnek vannak (véleményem szerint) nagyon hasznos, pozitív oldalai és gondolatai, más részt erôsen vitatható részei. Ezen felül érdemes szem elôtt tartani, hogy nem a módszer teszi eredményessé az embert, hanem az ember a módszert.
3. a szerény ill. átlagos képességû lovak emlegetését értem a legkevésbé. Túl sokszor hivatkoznak lovasok problémák esetén lovaik hiányos képességeire. Tisztázni kéne végre, hogy a szerény képesség alatt mit értünk? A kevéssé látványos mozgást? Az egyetlen egy (és messze nem a legfontosabb) a sok adottságból ami egy kiképzô számára meghatározó ( tény, hogy az élsportban már inkább nyom a latba). A kiképzés során sokkal fontosabb adottságok: a ló temperamentuma, intelligenciája, hozzáállása, testfelépítése, nem látványos hanem korrekt! mozgása, összeszedettségre való hajlama ... stb. Kérdés az is, hogy esetleges hiányosságait milyen mértékben képes kiegyenlíteni erôsségeivel (pl. elônytelen testfelépítés de kiváló hozzáállás). A lista végén kiderülne, hogy sok jó lovat könyvelnek el szerény képességûnek és a probléma mégis csak a nyeregben ül. Ha tisztában vagyunk lovunk gyengéivel és erôsségeivel akkor nyitva áll az ajtó, hogy lovaglásunkat, az alkalmazott módszereket ezekhez igazítsuk és megpróbáljunk optimális eredményt elérni a ló túlterhelése nélkül.
4. az élsportban hatalmas pénzek forognak. És mint minden ahol nagy pénz a tét....

kandare 2013.11.30. 11:47:43

és persze videókkal sem szeretnék adós maradni:
Nuno Oliveira:
www.youtube.com/watch?v=TQVb5YE_Of4
Philippe Karl:
www.youtube.com/watch?v=QyGn5tldFag
és az általa tartott edzés:
www.youtube.com/watch?v=BWvWb9ggOUQ
süti beállítások módosítása