Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Mi hiányzik a nyeregről?

2014. január 27. 19:14 - patkószeg

fotó 2-2.JPG

fotó 1.JPG

Manapság ismét divatja van a dámanyereg használatának. Annak idején ugyan a nők is lovagoltak férfiüléssel, csak speciális ruházatot viseltek hozzá, azonban látványosabb volt akkor is dámanyereg, ahol a lovas mindkét lába a bal oldalra esett.

A dámanyeregben csak a bal láb szármára van kengyel. A bal térd az alsó térdtámasz alatt, a jobb térd a felső térdtámasz fölött helyezkedik el. A jobb comb vízszintesen a nyereg tetejére fekszik, ezért a nyereg jóval hosszabb hátrafelé mint a szokványos nyereg. A nyereg hosszának a lovas combhosszához kell igazodnia.

A nyereg nem szimmetrikus. A bal oldalon a nyereg vasalata a jobb oldalinál jóval hosszabban fut lefelé, ezért a nyeregnek igen pontosan kell igazodnia a ló méretéhez is! A nyeregnek így mind a lovashoz, mind a lóhoz passzolnia kell! Ez nem egyszerű, ezért sokszor előfordul, hogy a lovas a nyergéhez keres lovat, hogy minden passzoljon.

A lovas lábainak elhelyezkedése miatt felülés után csak a jobb oldalon lehet hevedert húzni. Miután ezen az oldalon nincs ami a nyeregszárnyat tartaná, ezért a nyeregszárnyat a hevederhez rögzítik. Az elfordulását megakadályozandó a nyereg egy úgynevezett egyensúlyi heverrel egészül ki, ami a hátsó kápa közelében kapcsolódik a nyereghez a jobb oldalon.

Minden furcsasága ellenére a dámanyeregben szinte ugyan úgy kell lovagolni, mint bármely más nyeregben azzal, hogy a jobb combot, iilletve csizmát a jobb kézben tartott pálca helyettesíti.

De, hogy a címben feltett kérdésre is válaszoljak: a jobb oldalon a szendvics és flaskatartó hiányzik! (Már, ha értitek a humort!)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr25785360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása