Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Értelem és érzelem

2014. február 02. 19:09 - patkószeg

Pontosabban értelem és érzés. Még pontosabban először az értelem, a gondolat, az elképzelés születik meg, azután jönnek csak az érzések.

A lókiképzés során nagyon sok összetett fogalommal találkozik ló és lovas. Csak, hogy néhányat soroljak: összeszedettség, átengedőség, száronlét, önhordás, stb. Jó, rossz megvalósulásukat, meglétüket érezni kell. De vajon lovasként, hogyan lehet ezeket az érzéseket "megtalálni", felismerni? Hogyan lehet ezeket az érzéseket edzőként átadni, "megtanítani" lovasunknak, lovasainknak?

Azt szokták mondani, hogy a legjobb tanár maga a ló. Igen, a harmóniát általánosságban a jó iskolalovon megérzeheti a lovas, de ez csupán arra elég, hogy az egyes feladatok végrehajtásához (!) erős magabiztosság ébredjen a lovasban. Jómagam is végigéltem ezt. Ifi lovasként a Nemzeti Lovardában több tízezer ugrásváltást hajtottam végre, az ugrásváltás azóta is a lelkemben van, olyan számomra mint az úszás, vagy a biciklizés: bármikor sor kerül rá - végrehajtása evidencia. Ugyan ezt élik meg napjainkban azok a lovasok, akik külföldről kiképzett lovakat vásárolnak. Sajnos az a rossz hírem van számukra, hogy a feladatok végrehajtási képessége önmagában igen messze áll a lókiképzés lényegétől.

Az összetett fogalmakhoz tartozó érzésekről csak a kiképzéselméletben jártas lovas tud csak eljutni! Az ilyen lovas lova napról napra érzékenyebb és érzékenyebb precíziós műszerként viselkedik, ellenkező esetben pedig a képzés előrehaladtával csak növekszik a ló ellenállása mégha formálisan egyre "magasabb" színtű feladatokat is hajt végre.

Milyen érdekes, hogy a magyar lovasmondás úgy tartja, hogy: ahol a lovastudás végződik, ott kezdődik az erőszak. Nem az érzésről beszél, hanem a tudásról! A tudás, mármint a kiképzéselméleti jártasság megelőzi az érzést!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr155794478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Katalin Némethné Makkos 2014.02.02. 20:42:36

"A lovak megértése nem testi ügyesség
kérdése,hanem a tudás az alapja,
ennél fogva szellem és intellektus szükségeltetik hozzá."/de Kunffy Charles/

"A nagy lovasok nem a technikájuk,hanem a szenvedélyük miatt válnak naggyá"/Ism./
süti beállítások módosítása