Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

A ló szárra állítása

2014. február 21. 17:52 - patkószeg

A ló szárra állításának fontosságát mi sem támasztja jobban alá, mint az, hogy az Irányelvek az Alapgyakorlatok és díjlovagló feladatok lovaglása fejezetében elsőként tárgyalja. Ez tehát a "legalapvetőbb" feladat! Megértése sem bonyolult:

Ha a nyomás álló helyzetben csak előlről éri a lovat, akkor hátralépéssel reagál.

Szintén álló helyben, ha a nyomás előlről éri a lovat, de a lovas nem engedi lovát hátralépni, hátulról határozott keretet mutat, akkor az átengedő ló a nyomásnak engedve csak súlypontját mozdítja hátra. Ez a felvétel. Ebben az esetben a ló elülső lábaival hátraléphet, míg hátulsó lábaival nem mozdulhat.

De mi van akkor, ha fordított a helyzet, a lovas hátul alkalmaz nyomást, de nem engedi előre lépni a lovat, elöl határozott keretet mutat? Ebben az esetben az átengedő ló szintén teljes testével enged, a ló feligazodik, tarkóját fokozottan meghajlítja, hátulsó lábával pedig az elülsőket közelíti, fokozottan lép a súlypont irányába. Ez a ló szárra állítása.

Ez nem egybevágó segítség! Az egybevágó segítség ugyanis az, amikor a lovas egyszerre alkalmaz előrehajtó (!) és kitartó segítséget. A fent leírtak során a lovas csupán nyomást gyakorol, hogy a ló engedjen. (A keret mutatása is egyfajta nyomást jelent!)

A ló hátulján a nyomást az ülőcsontok erőteljesebb terhelésével (nyílt ülés), és ezt erősítve, a csizmák zárásával, kézen dolgozva a farbúbra, vagy a csánkra adott pálcasegítséggel lehet jelezni. A keret elejét az ülőcsontok erőteljesebb terhelésével (nyílt ülés) és kitartó kézzel, kézen dolgozva a szárakkal lehet jelezni. Ha a ló szárra áll, azaz enged, akkor a segítségadást azonnal be kell szüntetni!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr235825762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kandare 2014.02.21. 20:34:12

Aha... Tehát a hátralépés a szár nyomására való engedés... Azért ezt szerintem mindenki próbálja ki nyugodtan... Ha mind az ülés, mind a csizma hatáson kívül van helyezve és csak a szárak hatnak akkor két eset lehetséges:
a) a ló "szügybe harap" és esetleg "tolat"
b) a ló kifeszül és esetleg "tolat"
Kérdés:
"De mi van akkor, ha fordított a helyzet, a lovas hátul alkalmaz nyomást, de nem engedi előre lépni a lovat, elöl határozott keretet mutat? Ebben az esetben az átengedő ló szintén teljes testével enged, a ló feligazodik, tarkóját fokozottan meghajlítja, hátulsó lábával pedig az elülsőket közelíti, fokozottan lép a súlypont irányába. Ez a ló szárra állítása."
Tehát, ha a lovas enged (!) és hajt akkor a ló nem lehet száron???
Ergo hátra lépésnél a ló nincsen száron ( hiszen a lovas hátulról nem alkalmaz nyomást)???
Azért én úgy érzem, hogy ilyen fogalmakat mint száronlét és átengedôség azért mégis csak a ló hátán kéne megtapasztalni és nem definíciók alapján kéne keresgélni....
Én megértem, hogy like-özön az eredménye ha ily módon leegyszerûsítve próbálja az ember a lovaglást és lókiképzést "fogyaszthatóvá" tenni, de azért nem ártana tudomásul venni, hogy a lovaglás mûvészete és magas szinten való mûvelése azért lényegesen komplexebb mint, hogy elöl nyomom hátra lép, elöl nyomom elôre lép, és ha elöl is meg hátul is akkor össze van szedve....

kandare 2014.02.21. 20:37:24

Sorry, természetesen azt akartam írni, hogy ha hátul nyomom akkor elôre lép

NünükeL 2014.02.21. 21:38:17

Ez úgy gondolom egy igen leegyszerűsített formája a szárra állításnak."Ha a nyomás álló helyzetben csak elölről éri a lovat, akkor hátralépéssel reagál".Ezen józan ésszel felfogva húzzam elől és majd valami történik?Nincs leírva az engedés,a súlypont és a csizma segítségek fontossága.Kérdem én,hogy a fogat lovaknál ebből kellene,hogy következzen a hátra lépés? Ott is történik engedés, nem csak kitartó segítség.Ott is ugyan úgy ha csak elölről kapna nyomást a ló a szügyét rágná és fogat esetében is esetleg megtörténne a hátra lépés ami olyan súlyos hibákat von maga után mint például a kocsi bebicskázása,felfeszülés vagy hamis krágliban tolatás.De ott is kell,hogy hátulról ostor segítségével nyomás érje,hogy a száronlét ebben a formában is megmaradjon helyes keretek között.
süti beállítások módosítása