Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Kettős értelem

2014. április 04. 16:32 - patkószeg

Az iskolajármód kifejezésnek kettős értelme van. Elsődlegesen a campagne (normál) jármódoktól (lépés, ütetés, vágta) eltérő jármódokat (iskolalépés, piaffe, passage, iskolavágta, redopp, terre a terre, carriere) jelöli. De, minden jármódban jelentheti az iskolázottságot is: azt, hogy a ló irama a végletekig változtatható (élénkíthető és rövidíthető), a vállak és a csípők oldal irányban mindig könnyedén vezethetők és a ló hajlíthatósága folyamatosan mindkét kézre egyszerű. Mindez tulajdonképpen a végletes átengedőséget írja le.

A végletesen átengedő ló iskolajármódban mozog. Ilyenkor a formák nem feltétlenül számítanak, nem az az elsődleges! Előfodulhat ugyanis az például, hogy a ló a tarkóját nem hajlítja meg tökéletesen, vagy az ületetettség nem végletesen látványos. A lókiképzésnek a szabályozhatóság, a ló együttműködésének kialakítása a célja nem a tökéletes forma. A szabályozhatósághoz, az együttműködéshez pedig az iskolajármódok vezetnek. (Mindkét értelemben!)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr25916079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kandare 2014.04.04. 22:43:23

„Ha az ember nem képes a lovát egyenletessé, engedôvé és átengedôvé tenni akkor inkább mondjon le teljesen a csak a legmagasabb összeszedettségben elérhetô jármódok lovaglásáról mint, hogy azokat karikatúrához hasonlatos manírban mutassa be."
(Oskar Maria Stensbeck)

Tehát az iskolajármód NEM szinonímája sem az engedelmességnek, sem az átengedôségnek. Az ütemesség, az elengedettség és az átengedôség FELTÉTELE az iskolajármódok KORREKT lovaglásának. Elôbbiek megléte nèlkül az adott iskolajármód karikatúrája kerülhet csak bemutatásra. Hiszen az iskolajármódok követelik meg a legmagasabb fokú összeszedettséget.
És a formából igen sok mindenre lehet következtetni. Így a ló egyensúlyi helyzetére, elengedettségére, átengedôségére sôt lendületére is. (Így ha egy toroktájékban szûk, elôre tolt nyakélû vagy "szügyébe harapó", átejtett hátú kimaradó hátulsó lábakkal dolgozó lovat látunk akkor nyugodtan következtethetünk a felsorolt feltételek hiányára.)

Halász Péter lovas edző · https://www.facebook.com/tudatoslovas/ 2014.04.05. 07:27:53

Aki a lovaglás művészetére törekszik, annak valóban sokkal többet kell tanulnia az iskolajármódokról, és ezirányba képeznie a lovát. Aki megelégszik a ló versenysportban, vagy valamilyen kedvtelésből történő használatával, arra vonatkozik a fenti idézet. Az utóbbi esetben viszont a lovasoknak valóban le kell mondani arról az élményről, amit az iskolajármódok lovaglása tud nyújtani...
süti beállítások módosítása