Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Atilla

2014. június 06. 09:47 - patkószeg

Tisztelt Szakbizottság!

Lovaskultúránk magas szintű művelése mindannyiunk közös szívügye. A kultúra ápolása során a modernitás, a XXI. századi megközelítés, a lókiképzés nemzetközi eredményeinek figyelembe vétele mellett nem feledkezhetünk meg elődeinkről, nemzeti hagyományainkról, sem tartalmi, sem formai kérdésekben. A hagyománytisztelet nem öncélú múltbafordulást jelent, hanem az elmúlt évszázadok szakmai gazdagsánának számbavételét, annak kincseivel való okos sáfárkodást. A szándékok kifejezésére és megjelenítésére mi sem ad látványosabb lehetőséget, mint a ruházat.

Az atilla nemzeti öltözködésünk, identitásunk karakteres kifejezője. Kialakulása, viselete szorosan kapcsolódik a magyar katonai lovagláshoz, a könnyűlovas kultúrához. Mindemellett az atilla az alkalmi öltözetek csúcsát jelenti a polgári ruházkodásban is. Csakúgy, mint a frakk.

Javaslom ezért, hogy Szakbizottság a Nemzetközi Lovasszövetség szabályzatától eltérően, a hazai versenyeken a nehéz osztályban és a nagydíj kategóriában a frakk és cilinder használata mellett engedélyezze atilla és hozzá illő fejfedő viselését is.

Kajászó-Szentpéterpuszta Lovarda, 2014. június 6.

Üdvözlettel: 

Dr. Gőblyös István

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr216282384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása