Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Előbb a piaffe, azután a passage!

2014. június 30. 06:57 - patkószeg

fotó-R.jpg

Miért van az, hogy ha jól piaffe-ozik egy ló, azt könnyen lehet passage-ra tanítani, fordítva viszont általában nehézkes a dolog?

Azért, mert kétfajta passage van. Az egyik az, amikor a ló egyfajta ellenállás eredményeként kezdi meg a feladatot. Az ilyen ló ugyan vízszintesig felemeli alkarját és az ügetés üteme is lelassul, de mindezt valójában azért teszi mert a lovas keretet meghatározó segítségének ellenáll: hátul kimarad, elöl pedig nekimegy a zablának. Ez az az ló, amelyik már a képzés korai szakaszában “felajánlja” a  passage-t. Valójában nem a passage-t ajánlja fel, hanem ellenkezik, a lovas pedig ilyen-olyan okok miatt mindezt elfogadja. Elfogadja, mert félreérti a helyzetet, vagy elfogadja, mert gyorsan eljut egy igen látványos feladathoz. Van olyan lovas, aki nemhogy csak elfogadja, hanem szinte kéri is a lótól a feladatot, úgymond "lebegteti" a lovat. A lovas egybevágó segítséget alkalmaz egyszerrek hajt előre, a szárakkal pedig kitart.

Mindez igen nagy károkat okoz a kiképzésben, mert a probléma az, hogy az ellenálló ló idővel egyre ellenállóbb lesz. (A puha ló pedig egyre puhább.) A lovas az ellenállás elfogadásával egyre merevebbé lovagolja lovát és az ellenkezést tanítja folyamatosan. Az ilyen ló nehezen, vagy talán sohasem fog piaffe-ozni.

A másik fajta passage az, amikor a ló tökéletesen átengedő. Az elülső lábak fokozott emelése nem merevségből és nem abból következik, hogy a ló megértette a lovas szándékát (lebegtetés), hanem az iskolaegyensúlyból, a vállak megkönnyüléséből. A helyzet teljesen hasonló a délceglépéshez. A lépés helyes összeszedése esentén, ha a vállak megkönnyülnek a ló a lábtövét határozottan magasabbra emeli a lovas bármilyen erre vonatkozó segítsége nélkül! A helyes passage-ban az elülső lábak ugyan ezért emelkednek magasabbra. Az ütem lassulása szintén az összeszedettségből kell, hogy következzen, abból hogy a szorgalom a rövidséggel párosulva a hordozóerő végletes megjelenésével fejeződik ki. Na ez a jó passage. Mivel mindez a tökéletes átengedőségből fakad, és a tökéletes átengedőség jele a jó piaffe, ezért a jól piaffe-ozó ló könnyen tanítható a helyes passage feladatra. A jó passage egyik jele a könnyed szárkezelés!

Mindezért mondják a lovas mesterek azt, hogy a passage az piaffe előre!

Szólj hozzá!
Címkék: passage piaffe

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr646454781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása