Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

A lendület nem esztétikai kérdés!

2014. szeptember 14. 07:19 - patkószeg

Már sokszor kifejtettem véleményem a lendülettel kapcsolatban. Azonban szeretném még egyszer megerősíteni, hogy a lendület nem kapcsolódik semmilyen külső formához, az belső tartalom! Ha valaki a lendület kapcsán mégis valamilyen formát keres, még ha az csak a szíve legmélyén van is, akkor szeme elől elveszti a ledület legfontosabb célját, mégpedig azt, hogy a lendület is csak a ló átengedőségének elérését szolgálja!

Átengedőség, átengedőség, és még egyszer átengedőség!

A lovaglási értelemben vett lendület és a fizikai értelemben vett lendület (amikor a lovas vagy a szemlélő különösen nagy mozgást vár el a lendületesség kapcsán) úgy különbözik egymástól, mint az asztaliteniszben a pörgetés és a parasztlecsapás. Olyan a különbség, mint a bokszban a jobbegyenes és a parasztlengős között. Ha valaki nagy mozgást vár el a lendület kapcsán, akkor a merevséget, durva átmeneteket, sokszor a hibás lábsorrendet "kapja" eredményül.

A lovaglásban a lendületnek a harmóniát és nem a nyers bárdolatlan erőt kell szolgálnia. A lendület nem esztétikai kérdés, a lendület belső tartalom, végletes szorgalom.

A képzet ló nem nagy mozgást (nem az alapadottságait), hanem felfényesedett mozgást (kiművelt mozgást) mutat. Ez persze a lendület eredménye is, de alapvető bázisa az iskolaegyensúly, a kidolgozott izomzat és a hosszú idő alatt kifejlesztett ügyesség. A felfényesedett mozgás minden lovas ideája. De ne féljen senki hosszú ideig "prüntyögtetni" lovát. A mozgás kultúrája, az ügyesség lassú mozgás közepedte fejleszthető. Ha valaki állandóan a "nagy lendületet", a nagy mozgást erőlteti, akkor lova képtelen lesz saját mozgáskultúrájának fejlesztésére, a felfényesedett mozgás, a harmónia és a nagy sebesség kombinációja álom marad.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr746696167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

torokferi 2014.11.23. 21:23:29

Ha a lovam futószáron lassú ügetésben a hátsó lábait húzza a földön, akkor az mit jelent? Hogy lehet ezt javítani.

patkószeg 2014.11.23. 22:16:47

@torokferi: Jajjaj! Látatlanban nehéz felelni. De nem feltétlenül rossz!
süti beállítások módosítása