Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

A ló összeszedettségéről

2014. október 26. 22:37 - patkószeg

_MG_2219-Bearbeitetbc.jpg

Az összeszedettségnek három formai feltétele van.

  1. A hátulsó lábnak az elülsőkhöz kell közelednie.
  2. A csípőnek le kell süllyednie a hátulsó láb ízületeinek meghajlításával egyidejűleg.
  3. A marnak meg kell emelkednie.

Mindez a vállak megkönnyülését, a vállízület elfordulását, a lapockák döntöttebbé válását okozza, aminek az eredményeként a ló fordulékonnyá válik, mozgása felfényesedik.

A három feltétel egymástól részben független, de helyes összeszedettségről csak mindhárom feltétel teljesülése esetén beszélhetünk. Elképzelhető például, hogy a ló a hátulsó lábaival az elülsőket közelíti, azokkal a súlypont felé lép, de hátulsó lábainak ízületeit közben nem hajlítja meg, csípője nem süllyed lefelé. Szintén elképzelhető, hogy bár az hátulsó lábak az elülsőket közelítik, akár még a csípő le is süllyed, de a mar nem emelkedik meg. Ezekben az esetekben a ló összeszedettsége nem tökletes.

A fenti képen Silke Linhart fotója látszik. A lovas iskolaállj feladatot hajt végre, ami a ló végletes összeszedését jelenti álló helyzetben. A fotón az összeszedettség mindhárom kritériumának teljesülése világosan látszik.

Gyönyörű kép!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr876835677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fala Bella 2014.11.16. 21:31:35

Nekem itt teljesen értelmezhetetlen a lovas ülése. Mindeddig azt gondoltam, h ilyen üléssel nem lehet összeszedni egy lovat. Pláne nem iskolafeladatokat végrehajtani...döbbenetes
süti beállítások módosítása