Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Milyen a jó nyereg?

2014. november 03. 09:33 - patkószeg

images.jpeg

A jó nyereg jól fekszik a ló hátán, nem korlátozza a ló mozgását, illetve segíti a lovast és kényelmes. Az utóbbiakról lesz szó az alábbiakban.

A jó nyereg segíti a lovast, hogy független ülése legyen. Az a lovas lovagol független üléssel, amelyiknek még pillanatokra sincs szüksége arra, hogy felsőtestét a szárakon keresztül kezével tartsa meg. A független ülés alapja az egyensúly. Akkor lesz a kéz független az üléstől, ha a lovas egyensúlyban ül, pozíciójának tartásához nincs szüksége a kezére. Durva megközelítéssel akkor ül egyensúlyban a lovas, ha testének alátámasztása a saját súlypontja alatt van. Ez tényleg csak durva megközelítése az optimálisnak, ezt szokták a váll - csípő - sarok egyvonalba esésével kifejezni.

Az egyensúlyi helyzet felvétele azonban nem csak a lovason múlik, hanem a nyergen is. A nyereg méretei, arányai vagy passzolnak a lovas méreteihez és testének különböző arányaihoz, vagy nem. Nem minden nyegegben lehet egyensúlyban ülni, de ez nem a nyerget minősíti, hanem a nyereg és a lovas viszonyát. Ha egy nyereg jó az egyik lovasnak, az nem jelenti azt, hogy egy másik lovasnak is megfelelő. A nyergeket addig kell próbálgatni, ameddig megfelelőt nem talál a lovas. Nem minden nyeregnél lehet ugyanis olyan kengyelhosszt állítani, ami lehetővé teszi az ülés megfelelő pozícióját. A kengyelhossz helyes beállításáról ide kattintva olvashatsz!

A fentiek mellett nem hanyagolható a nyereg kényelmessége sem. De meg kell jegyezni, hogy a jó nyereg körbeveszi lovasát, a nehezebb szituációkban, például, ha a ló játszik, vagy esetleg ellenkezik, akkor szinte védi.

És hát persze az, hogy melyik nyereg ideális, azt a ló képzettsége és lovaglási sebesség is befolyásolja. A kevésbé képzett lovon, a nagyobb sebességnél rövidebb kengyelt kell csatolni, és ehhez a nyeregszárnynak jobban előreállítottabbnak kell lennie, különben a lovas kiül a hátulsó kápára.

Szóval, mindenki próbálgasson nyergeket!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr516858965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása