Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Igényes szabadidőlovaglás

2014. november 09. 11:21 - patkószeg

zitaestunde.jpg

A modern lovas, a XXI. század lovasembere az igényes szabadidőlovas!

Nagyot téved az, aki egyenlőségjelet tesz a minőségi lovaglás és a versenyzés közé! Sőt, napjaink versenysportja, a végletes teljesítmények kifacsarása a lovakból gyakran éles ellentétben áll a valódi lovasember lószeretetével, azzal, hogy a ló hagyományosan a legközelebbi társa gazdájának - tulajdonképpen családjának tagja. Egészen furcsa és visszataszító látni azt, hogy a legismertebb lovasedzők (nem nevezném őket sem lókiképzőknek, sem lovasembereknek), milyen lenézéssel tekintenek a különleges adottságok nélküli lovakra. Hát persze, mert azok nem tudják kompenzálni szakmai hiányosságaikat, azokon nem lehet annyi nyereséget elérni, mint komolyabb adottságú társaikon. Ez a hozzáállás vezeti őket a tartalom nélküli formák elfogadásához és a megengedhetetlen eszközök alkalmazására. (ló bántalmazása, drogok, teljesítményfokozók, stb)

A modern lovas azonban nem a teljesítményt, hanem a boldogságot, a harmóniát keresi a lóval való együttléte során. A minőségre való törekvés a lovas részéről igényességet feltételez önmaga és a közös munka tartalmára vonatkozóan, mindez pedig belső meghittséghez, a ló és lovas kapcsolatának elmélyüléséhez vezet. Az ilyen típusú lókiképzésnek nincs szüksége bírói ítéletekre, nincs szüksége legyőzendő versenytársakra. A harmónia önmagáért beszél.

De persze mindez nem jelenti azt, hogy az igényes szabadidőlovas ne törekedhetne komoly feladatok (ugrásváltás, féloldalazás, stb.), vagy akár a legmagasabb feladatok (piaffe, passage, perdülés, sorozatos ugrásváltás) elérésére, teljesítésére. Sőt! Igényessége, lova felé forduló figyelme, lovas elődeink szakmai munkájának ismerete szinte önmagától vezeti el a kiképzőt még átlagos képességű lovával is céljaihoz!

A modern lovas, a XXI. század lovasembere az igényes szabadidőlovas.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr936879987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aagi92 2014.11.10. 12:42:01

Nagyon sokat gondolkodtam ezen, hogy hogyan lehetne ezt megfogalmazni. Miért nem vagyok boldog, ha egy edzésen veszek részt. Miért nem akarom ezt. Miért nem szeretnék ÍGY előrelépni, ha egy bizonyos élethelyzethez képest, sok sok lehetőségem is adódik. Hát ezért. De mindez egy tanulófolyamat. Nagyon köszönöm! Öröm olvasni, mindig.
süti beállítások módosítása