Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Elődeink tisztelete

2014. december 08. 16:00 - patkószeg

hazslinszky.jpg

Nemzeti lovaskultúránk nem újítható meg elődeink tisztelete nélkül. A tisztelet azonban nem teljes a múltba révedező sóhajtozással, az "örkényiek" manapság divatos felemlegetésével. Ez édeskevés. A valódi tisztelet az elődök megismerésén alapszik. Ez azonban nem egyszerű.

Azért mert a hetvenes, nyolcvanas, sőt a kilencvenes évek, egyébként rendkívül komoly állami támogatást kapó lovasai egyszerűen kultúrális karanténba zárták az őket megelőző lovasgenerációt. Ahelyett, hogy alázattal megtanulták volna a még élő elődöktől a lovas szakmát, ahelyett, hogy felkarolták volna évezredes hagyományainkat, egyszerű kézlegyintéssel tolták félre a "vén háborús bűnösöket", a kor legkiválóbb lovas szakembereit. Nagyot hibáztak. Nemzeti lovaskultúránk gyakorlatilag lenullázódótt, a hetvenes, nyolcvanas, kilencvenes évek, autodidaktáknak, kulturálisan gyökértelennek tekinthető lovasgenerációja (tisztelet a kivételnek) nincs abban a helyzetben, hogy bármit is továbbadjon napjaink lovasainak.

Az elveszett kultúra visszaállítása nem egyszerű feladat, de elődeink munkájának, lovaskultúrájának lehető legrészletesebb megismerése megkerülhetetlen. Ez elődeink valódi tisztelete.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr556967419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

delejezoe 2014.12.09. 19:27:47

Hmmm, hmmm, hát nem tudom, kire gondolsz. Kaposvárott - mikor is? 71-ben vagy 72-ben elindult valami Ádám Zoltánnal, például, így róla biztosan nem lehet azt mondani, hogy félretolták volna... Ha sok más nevet nem is tudok, de ugye ott Müselernek azon könyvéből tanultak, amit Szerdahelyi Tibor fordított.
süti beállítások módosítása