Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Kell-e kikötőszár? (II.)

2014. december 17. 12:33 - patkószeg

christofer.jpg

Tegnap sommás választ adtam: nem kell. (A bejegyzést ide kattintva találod.) A válasz annyira igaz, amennyire a sommás állítások igazak. Általában igaz, általában nem kell a futószárazáshoz kikötőszár. A jól képzett lónál nem kell. Ha minőségi munkát kíván végezni a kiképző, akkor sem kell. De elképzelhetőek kivételek. Ám a kivételek kivételek és nem az a főszabály. Viszont azt is le kell szögezni, hogy a lovaglásban, a lókiképzésben nincsenek kőbe vésett szabályok, a lókiképző feladata az, hogy ilyen, vagy olyan indok (!) esetén eltérjen a főszabálytól.

Ezzel együtt tisztelem az ellenkező álláspontot is. Mindenki képezze úgy a lovát ahogyan azt szakmai álláspontja és szíve diktálja. A napokban minden esetre írnék egy hosszabb bejegyzést a pro és kontra érvekről. Ide pedig előzetesként liknkelek két videót az igazán magas színvonalú futószárazásról:

2 komment
Címkék: kikötőszárak

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr156991027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eclipse007 2014.12.24. 21:18:24

Mostanában nálam is felmerült ez a kérdés. A lovardában többen azt ajánlották, kikötőszárral futószárazzak egy lovat. Róla azt kell tudni, hogy nehéz lovaglású, ferde, rossz egyensúlyi helyzetű és hátfájós, aminek valószínű azaz oka, hogy kevés hátizma van, azt épíeni kéne, és azt mondják a hátizmot kikötőszáras futószárazásal lehetne építeni meg akkor megtanulna tartásban menni. Én ezzel nem értek egyet, de gondoltam megkérdezem, ön mit tanácsol.

patkószeg 2014.12.25. 08:40:02

A leírt esetben nem javaslom a kikötőszárak használatát. A kikötőszár nem erősíti a hátizmokat, a tartás pedig a hátulsó lábak munkájánka eredménye, azt elöl "megoldani" nem lehet.
süti beállítások módosítása