Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Kell-e kikötőszár? (III.)

2014. december 21. 10:39 - patkószeg

A napokban tett bejegyzésemiben (ide és ide kattintva találhatóak) sommásan fejeztem ki véleményemet: Nem kell! És mint minden sommás kijelentés persze nem fedi, nem fedheti a teljes igazságot. Mindezzel együtt az alaphelyzetre igaz. Alapesetben nem kell kikötőszárat használni, de minden helyzet más és más, mindenkinek saját magának kell eldöntenie, hogy az adott helyzetben el kell-e térnie az általános szabálytól, vagy sem. A lókiképzésben irányelvek vannak, kőbevésett szabályok nincsenek.

Mindenek előtt azonban azt kell megjegyezni, hogy a futószárazáshoz évszázadok óta minden szakember kapicánt használ! Zablakarikába csatolt futószárral (bármilyen flik-flakkosan történjeni is az) nem lehet minőségi munkát végezni! Az elődök gyakorlatát vizsgálva az alábbiakat lehet megállapítani:

Pluvinel nem használt kikötőszárakat a futószárazáshoz.

pilieri_74adb808.jpg

Pluvinel: futószárazás pilárral

images-2.jpeg

Pluvinel: fiatal ló futószárazása

bb11056-c.jpg

Pluvinel: képzett ló futószárazása

Pluvinel pilárok között sem használt kikötőszárakat.

images-3.jpeg

Pluvinel: munka pilárok között

Willam Cavendish nem használt kikötőszárakat.

arie2.jpg

William Cavendish: futószárazás pilárral

Guérinière nem használt kikötőszárakat pilárok között. (Futószárazásra, egy pilárral való munkára nem találtam adatot.)

screenshot_2014-12-16_20_52_50.png

Guérinière könyvének illusztrációja

De, hogy napjainkhoz közelebbi példát hozzak, Nuno Oliveira nem használt kikötőszárakat.

pilieri_m456d03d1-2.jpg

Nuno Oliveira: munka pilárok között

De kortás lovasmesterek közül nem használ kikötőszárat sem Filippe Karl, sem Bent Branderup.

galleryimg82594_mod.jpg

Philippe Karl futószáraz, kikötőszár nélkül

still_101.jpeg

Bent Branderup futószáraz, kikötőszár nélkül

A fentiek alapján nyilvánvaló, hogy nem kell kikötőszár a futószárazáshoz! Bizonyos megfontolások (!) alapján, bizionyos szituációkban persze felmerülhet a kikötőszárak használatának szükségessége. De a ragaszkodás a kikötőszárak használatához, hovatovább a kikötőszárak nélküli futószáras munka megbélyegzése tévedés, a szakmai ismeretek hiányát, az elődök és a legnagyobb kortárs mesterek munkájának nem ismerését jelenti.

1 komment
Címkék: kikötőszárak

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr896988543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

WsrJmn Ktn N Nswt 2014.12.22. 14:49:07

A futószárnak nem a zablakarikába való csatolása evidens, de mi a helyzet a kikötőszárak zablakarikába csatolásával?
Tudom, most sokan megbotránkoznak majd, de számomra ez azt jelenti, hogy a 'lovat a szájánál - a legérzékenyebb részénél fogva kötjük ki a 'derekához' - s ha ez valóban így működik, annak kellene történnie, hogy azt a pozíciót keresi meg, ahol nyelvére-szájszegletére a lehető legkevesebb nyomás-fájdalom esik. A képek között felvillan Philippe Karl - ő 'ütközőszár' típusú vagy gumikarikás kikötőszár helyett csúszó kikötőszárat ajánl, mondván, azon nem történik megakadás, a felfelé kitérést megakadályozza s a lefelé utat mutatja.

A kapicán két oldalsó karikájába való kikötés nem működik, ha már mindenképp 'ki kell kötni' az a lovat :-)?

Azért a régi képeken van egy-s-más a lovak szájában, amivel megoldható az a probléma, ami miatt sokan - elsősorban a laikusok - kikötnek :-)
Ahogy az utolsó képeken egy szemernyut sem tűnik úgy egyik kiképző részéről sem, hogy a lovat tartásba akarná kényszeríteni...
süti beállítások módosítása