Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Szirtes Bence: Félfelvétel - iskola állj - levade

2015. május 10. 06:33 - patkószeg

11208944_1620520328234447_1316538900_n.png

Ha szentimentális akarok lenni azt mondanám: ez a hármas egység maga a szentháromság, három különböző megnevezés és megjelenési forma mégis egy és ugyanaz!

Sokakkal egyetemben évekig hallgatam a félfelvétel vezényszót, mint a lovaglás alfáját és omegáját. Hallottam de nem értettem. Tartsd meg a külső szárat zárd a csizmád húzd meg a derekad és rövidül a ló! Ezt nem tudtam a magamévá tenni ezért nem is használtam sem a fogalmat, sem az eljárást évekig. Legalábbis azt hittem. Mert amikor feligazítva összeszedem a lovat bármely jármódban és ló marja megemelkedik, járása ruganyosabb és rövidebb lesz, hátsó lábainak rugós szerkezete a derekam irányítása alá kerül, akkor ezt bizony félfelvételek sorozatával érem el!

A félfelvétel minden jármódban és álljban végrehajtható a lovon. A szisztéma mindenkor ugyanaz, a megjelenési forma jármód függő! A vágta piruetthez is félfelvételek sorozata szükséges. Ha lépésben adagolom először összeszedett lépés, majd iskola lépés lesz. Ha tovább folytatom a félfevételeket az iskola lépésből iskola állj lesz. Az iskolaájjból pedig levade!

Tehát a félfelvétel nem más mint az a folyamat mely során a ló testsúlya hátra tolódik és részben vagy egészben a hátsó lábakra „ráűl”.

Tapasztalatom szerint bármely, emberhez szoktatott, alapszinten képzett lovon végre lehet hajtani félfelvételt, akár földről is, ha a ló kellően elengedett és precízen hajlítható legalább álló helyzetben. Ezen feltételek mellett a lovat előlről megnyomva, annak testsúlyát bizonyos mértékben könnyedén hátratolhatoma hátsó lábak felé. A testsúly hátratolódása szemmel is jól látható, ilyenkor mondhatjuk, hogy átment a lovon a félfelvétel. Ezt a hátsó keret megtartásával tovább fokozhatom tetszőleges mértékben. Így taníthatom a lovamat levadra vagy rövid ügetésre egyfomán, a kettő majdnem ugyanaz mert egy tőről fakad és ez a félfelvétel. Tehát ha valaki tud számolni 5-ig akkor nagy valószínűséggel menni fog neki 10-ig is. Csak gyakorlás kérdése. Ezért biztatok mindenkit! Úgy érzem a félfelvételek helyes kidolgozása elengedhetetlen feltétele a lovassal a hátán egyensúlyban, összeszedetten, járó ló kiképzésének.

Jó munkát, és kitartást kívánok minden lovas társamnak!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr917446562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása