Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Az erőszakoskodás ott kezdődik, ahol...

2015. május 13. 22:21 - patkószeg

pilieri_m456d03d1-2.jpg

Előző, a pilárról szóló bejegyzésem kapcsán (ide kattintva olvasható) néhányan arra célozgattak, mintha a pilár a lókiképzés erőszakos eszköze lenne. Ettől mi sem áll távolabb. A pilár nem erőszakoskodásra való! Használata során, optimális esetben a kikötőszárak nem feszülhetnek meg, mint ahogyan azt Nuno Oliviera fenti képe mutatja.

A pilár a fiatal, a kiképzés kezdetén lévő ló esetében a követő magatartás kialakítását szolgálja, a lókiképző ménesvezéri helyzetének kialakítását segíti. A ménesvezéri helyzet kialakítása a ló nyomásra való engedtetésével történik. Ennek során a ló óhatatlanul "bepróbálkozik", a kiképző nyomására ellennyomással reagál, a vezéri helyzetet ő maga is megpróbálja elfoglalni. A ménesvezéri helyzet kialakítása évszázadok óta kézen, a földi munka során történik, így a ló ellennyomása egy erőteljesebb, nagyobb tömegű lónál akár veszélyes is lehet (rugás a hátulsó lábbal, csapás az elülső lábbal, harapás, stb.) Ezért az ilyen lovakat, a kiképző biztonsága érdekében vagy kétoldalról egy-egy szárral segítők vezették, vagy pilárok közé állították. Gyakori a kétfajta lehetőség kombinálása: a pilárokhoz nem fixen kerül kikötésre a ló, hanem a pilár karikánin a segítők csak átvezetik a szárakat, azok végét pedig fogják, hogy bármikor engedhessenek, vagy kitartsanak.

Nyári lovasakadémia: Ha valamit nem értesz a lovaglás kapcsán... A komoly dolgokról egyszerűen, közérthetően lesz szó, hogy akár te is megcsinálhasd. A részleteket ide kattintva találod.

A pilárok közötti kezdeti munka csupán abból áll, hogy a ló csípőjét és vállát álló helyben oldalra, mindkét irányban felváltva kitérítik, mindaddig, míg a lóban az együttműködési szándék ki nem alakul. A lótól csak oldalirányú mozgást várnak, a hosszirányú mozgást hátra felé a hátul álló kiképző akadályozza, az előrefelé történő mozgást a ló előtt, azzal szemben álló segítő. A segítő a kapicán középső karikájába csatolja a kezében lévő szárat és annak oldal irányú mozgatásával, hullámoztatásával tudja a ló előrehaladását megakadályozni.

A pilárok közötti munka nagy szakértelmet kíván. Még egyszer hangsúlyozni kell, hogy a pilárok közötti munka talán legfontosabb célja a ló együttműködésének kialakítása. Az együttműködés ló és lovas között csak kölcsönös megbecsülés és szeretet alapján lehetséges, amivel az erőszakosság szöges ellentétben áll. Ezért kell itt is idézni a régi lovasmesterek mondását: Az erőszakoskodás ott kezdődik, ahol a szaktudás véget ér.

2 komment
Címkék: pilár

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr687457482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

realcowboy · www.pknranch.hu 2015.05.14. 07:55:07

ez még néhány dologról elmondható. ilyen például a sarkantyú, a feszítőzabla, hogy "mogyorófa botot", a valamikori lovagló pálcát már ne is említsem. a pilárokat is lehet alkalmazni úgy, hogy állatvédőkért kiáltana. sosem az eszközökkel van baj, hanem azokkal akik felül vannak.

solidaxle 2015.06.29. 22:46:34

Az erőszak ott kezdődik, amikor - akár így, akár úgy - rákényszeríted az akaratodat egy állatra. Hopp, ebben az összes lovas benne van... Hopp, én is, csak nem nyomom ezt a bullshit dumát mellé.
süti beállítások módosítása