Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Egyed Annának

2015. június 05. 05:10 - patkószeg

Tegnap, a Lókiképzés egyszerűen videósorozat második része kapcsán az alábbi üzenetet kaptam lovasbarátomtól, Egyed Annától:

Kedves István!
Hadd ne értsek veled egyet! Az együttműködési "szándék" azt jelenti, hogy a lovat érdekli amit kérsz, és meg AKARJA csinálni. Az, hogy enged a nyomásnak ettől nagyon messze van, nem lehet egy napon említeni. Hogy enged, ez nyilván jelenti az átengedőséget, és azt, hogy a ló kész együttműködni, de egyáltalán nem feltétlen áll egyáltalán köszönő viszonyban a "szándékkal". Ahhoz ennél (de ez is kell!!!) sokkal több kell!. A másik, hogy a te lovad is csal. Amikor az elejét akarod elmozgatni, igaziból csak a hátuljával tekereg. Ettől persze elfordul a feje, de nem az eleje. Erre érdemes figyelni, ha valaki az "elejével játszik hajtós játékot". Vagy nevezzük aminek akarjuk, a lényeg ugyan az.
Anna

A videósorozat első és második részét ide és ide kattintva találod!

Az üzenet "kapóra jött", mert napok óta azon törtem a fejem, hogyan, milyen formában tudnék a videósorozathoz kapcsolódó néhány gondolatot megosztani az azokat nézőkkel.

Kedves Anna!
Mindenek előtt szeretném megköszönni figyelmed, azt, hogy egyáltalán foglalkozol a videón látottakkal és vetted a fáradságot, hogy a benned felmerülő gondolatokat megoszd velem és mindennyiunkkal!
Az általad felvetetteket egyrészről kénytelen vagyok elfogadni, hiszen a kortárs lókiképzésnek megkerülhetetlen szakértője vagy, az együtműködési készség kialakítása területén megkockáztatom, hogy az első számú. Másrészről értem is, hiszen én is látom a felvétel tökéletlenségét.
Azonban a sorozat céljai miatt bizonyos formai és tartalmi engedményekre kényszerülök:
Meggyőződésem, hogy kellő elhatározottsággal, kitartással, a ló iránti szeretettel bárki(!), bármilyen(!) lóval képes a lókiképzés legmagasabb fokáig eljutni. 
A sorozattal ehhez szeretnék segítséget adni az igényes szabadidőlovasoknak.
A formátum ezért rendkívül tömör, egy-egy részben egy gondolat kerül kifejtésre 100-150 másodpercben, szöveggel és mozgóképpel. A tömröség a könnyű érthetőséget célozza, ezért az egyes megfogalmazások óhatatlanul elvesztik árnyaltságukat, a gondolatok precíz, mindenre kiterjedő megfogalmazása, kifejtésése nem ennek a  videósorozatnak a feladata.
Szintén (tudatosan) szeretném felvállalni a tökéletlenséget, közzétenni a nem tökéletes feladatmegoldásokat, jelezve ezzel azt, hogy minden lovasnak, minden lókiképzőnek napról-napra ugyan azok a problémái, ugyan azokkal a nehézségekkel néz szembe és  küzd. Ne érezze a videó nézője azt, hogy ő "csak egy szerény lovas", aki a "nagy mester" útmutatásait követi, hiszen mindannyiukkal, napi gondjaikkal, útkeresésükkel szeretnék közösséget, szolidaritást vállalni. A tökéletlenség felvállalásával a saját tökéletlenségemet, tudásom és tapasztalataim korlátait, a többi lókiképzővel való igaz lovasbaráti közösséget vállalom fel.
Mindezzel együtt a videósorozat egy bizonyos kánon lefektetését is szolgálja. Ehhez kérek Tőled is megértést, segítséget, türelmet. Ha valami elfogadhatatlan kérlek jelezd, mint ahogyan másokat is kérek erre. Javítani fogom.
István :)

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr737519114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

realcowboy · www.pknranch.hu 2015.06.05. 07:20:50

Az, hogy a ló "meg akarja csinálni" az pontosan a nyomás és engedés kiterjesztett része. azért "akarja", hogy mielőbb vége legyen a foglakozásnak. ha kellő finomsággal tesszük a dolgunkat, ez mindenkinek jó, de semmi köze ahhoz, hogy a ló ezt valóban akarná! a ló, a legritkábban akar valamit azon kívül, ami a létfenntartásához szükséges. a legfinomabb nyomás és engedés útját is gyakran keresztezi egy-egy kiadós fenyítés, ezt azért tudni kell. aki felismeri, vagy megismeri annak módját, hogy a céljai érdekében nem feltétlenül kell ordítva, ütve, verve, büntetve fellépnie, annak sokkal nagyobb öröme lesz a lovával eltöltött idő alatt. ne szédítsük viszont a népes publikumot azzal, hogy ezt csupán szép nézéssel, kicsurranó szív jósággal el lehet érni. a ló nem akar együttműködni, csak, ha már muszáj, akkor meg kell találd a módszerét annak, hogy ezt a legsimábban tegye, a kedvedért. ez jobb a lónak, nemesebb érzés az embernek, de misztifikálni a kérdést csak túlzó pr tevékenység. a ménesben a vezérkancának is meg kell néha rugdosni, harapni a társakat, hogy aztán mindenki alkalmazkodjon hozzá, elég legyen egy fülbillentés, csúnya nézés is az alkalmazkodáshoz.

Bogár Orsolya 2015.06.05. 11:35:26

Kedves Steve! Engedd meg, hogy én se értsek veled egyet!
A tökéletlenséget nyilván fel kell vállalunk, hiszen nyilván nem sikerülhet mindig minden feladat tökéletesen.
De szerintem egy nyilvános fórumon megjelenő kèpanyagban nem jelenhet meg tökéletlensèg, mert az a nem laikus szemében visszatetsző lehet, a laikus pedig nem veszi azt észre, és esetleg a rosszat igyekszik utánozni.
A tökéletlen kèpanyag csak megfelelő magyarázattal (nem utólagossal) jelenhet meg.
(amennyiben a videóban megmagyarazod a hibát, akkor elnézést kérek a kommentemèrt, mert az anyagot nem láttam...)

patkószeg 2015.06.08. 07:22:09

@Bogár Orsolya: Ezzel is egy bizonyos hagyományt követek! Ha megnézed Magasházy László huszár ezredes felvételében az ugrásváltást...
filmhiradokonline.hu/watch.php?id=2214

Bogár Orsolya 2015.06.08. 10:31:13

Persze, de ez nem egy "szándékosan" készült felvétel, hanem egy bemutató... Ahol nyilván nem sikerülhet minden tökéletesen, mint ahogy egy versenyen sem. De egy oktató anyag egész más azert....

legerete 2015.06.11. 18:37:30

Együtt kell, hogy értsek a lányokkal.
Egy oktatási céllal létrehozott anyagban nem fordulhatnának elő olyan hibák, amelyeket a készítő nem szándékosan, helytelen példaként mutat be.
Jó lenne, ha olyan példát mutatnánk a tudomásom szerint egyetlen magyar nyelvű, klasszikus képzéssel (szívügyemmel) foglalkozó blogban, amik megkérdőjelezhetetlenek és amik követendő példaként állhatnak mind a laikusok, mind a témában jártasabbak előtt. Vonatkozik ez minden szóra, képre és videóra. Ahol nem teljesen korrekt a végrehajtás, ott jó lenne tudni, hogy annak milyen lehetséges okai lehetnek és hogyan lehetne kijavítani őket. Ebből lehetne tanulni.
A minőség a mennyiség felett kellene, hogy álljon - már amennyiben a minőség javulása a cél.
süti beállítások módosítása