Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Elengedettség: Nincs kompromisszum!

2015. július 30. 08:22 - patkószeg

Joszipovich Zsigmond szerint a ló elengedtetése a lókiképzés bázisa. A nem elengedett, azaz merev ló önmaga és lovasa ellen küzd, merevségével minden egyes lépésével rombolja saját és lovasa testét. Az elengedettség a ló hosszútávú testi épségének kulcsa.

Az elengedettségről még ide és ide kattintva olvashatsz!

Persze a kérdés nem ilyen egyszerű. Az elengedettség nem fekete-fehér, nem vemhes-nem vemhes állapot. Sokszor van olyan helyzet, hogy ha például díjlovas bíró lennék, akkor elengedettnek kellene minősítenem az adott lovat, de mint lókiképző ugyan arra azt kellene mondanom, hogy még vannak tartalékok az elengedtetés kapcsán. Bármilyen laza is legyen egy izom, annak nyújthatósága fokozható. Bármilyen hajlékony egy ízület, annak hajlékonysága fokozható. Az izmok és ízületek állapotán való "dolgozás" a lovas mindennapos feladata, a nyújthatóság és a hajlékonyság terén ezzel együtt igen lassú lehet az előrehaladás. Az biztos, hogy a kitartó munka egyre kényelmesebbé és egyszerűbbé teszi a lovaglást, míg az elengedettség kérdésének elhanyagolása pont az ellenkező eredményre vezet.

Éppen ezért az elengedettség vizsgálata során semmilyen kompromisszumot nem engedhet meg magának a kiképző!

Szólj hozzá!
Címkék: elengedettség

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr487664806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása