Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

A hát elengedtetése

2015. augusztus 02. 10:24 - patkószeg

A magyar szerzők világosan írnak az elengedettség egyes fokozatairól. A kiképzés során a ló először a lazítottság állapotát éri el. Ekkor mozgásszervei elengedettek, de a hátulsó lábakban nem keletkezik tolóerő. A második fokozat a részleges elengedettség. Ekkor a mozgásszervek elengedettek és a hátulsó lábak tevékenységében megjelenik a tolóerő. A harmadik szint a fokozottabb elengedettség. Ekkor az elengedettség a ló törzsére is kiterjed. Végül a ló eléri a teljes elengedettséget, amikor az elengedettség az egész testére kiterjed.

A törzs, illetve a hát elengedettsége, illetve annak vizsgálata az elengedettség szempontjából tehát különös szereppel bir. A gyakorlatban a lovas a törzs elengedettségét a hát kényelmességéből érzi. A ló hátának elengedettségét talán leginkább ügetésben, jelesül tanügetésben lehet nyomon követni. A kiképzés elején tartó lovon a lovas azt érzi, hogy ügetésben szinte lehetetlen folyamatosan a ló hátára ülni. A ló ráz, a tanügetés kényelmetlen. A nehézség nem a lovas szerény gyakorlatát jelzi, henem a ló merevségét. Az elengedett háttal járó lovon bárki tud tanügetni, a mereven pedig senki: a tanügetés nehézségének okát legtöbbször nem a lovasban, hanem a lóban kell keresni.

A képzés előrehaladtával a hát elengedettsége fokozatosan javul. A lovas a ló elengedtetésével "eljut odáig", hogy már "erőből" a ló hátán tud maradni, azaz képes a tanügetésre, de az akár komoly fizikai erőkifejtésre készteti. Majd egyszerűvé válik a tanügetés, végül, amikor a ló háta (és törzse) elengedetté válik, akkor a ló háta szite magára szívja a lovast. Ezt a helyzetet a régiek úgy mondták, hogy a ló a lovas csizmái közé dagad! Ez nagy iramban is fennáll, a közép-, illetve nyújtott ügetés az elengedett hátú lovon kifejezetten kényelmes, a nagy iram ellenére a lovas puhán tud a ló hátán ülni. A merev, vagy nem kellően elengedett hátú lovon a nagy iramban még a legnagyobb tapasztalattal rendelkező lovasok is pattognak. Jól megfigyelhető ez akár a díjovas versenyek magasabb kategóriáiban is.

Amikor a ló a lovas csizmái közé dagad, akkor a lovas ülöcsontjaiban kezdi érezni a hátulsó lábak mozgását, úgy érzi, minha a ló hátulsó lábai sajátjaként mozognának.

Ilyen érzés nélkül nem tudja a lovas elérni a ló teljes elengedettségét, hiszen a hát, illetve a törzs elengedtetése előfeltétele a teljes elengedettségnek. A törzs elengedtetése nélkül ló nem lesz teljesen összeszedhető, nem lesz minden körülmények között engedelmes, hiszen merevségével bármikor ki tudja vonni magát a lovas befolyása alól.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr377673166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása