Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

A hát elengedtetése II.

2015. augusztus 04. 08:53 - patkószeg

A ló hátának elengedtetése a kikpzés egyik kulcsa. Van persze olyan ló, amelyik eleve laza, testének izmai, így a hátizmok is a ló alapadottságaiból következően bizonyos elengedettséget mutathatnak, és van olyan ló, amelyik erősebben mutatja testi merevségét, lelki távolságtartását. De hiába az ilyen-olyan adottság, a kiképző nem tudja megkerülni azt, hogy végigjárja az elengedtetés lépcsőfokait, mert a tényleges elengedettség az iskolázottság kérdése, nem pedig alaptulajdonság!

A cikk első részét ide kattintva olvashatod!

A hát izmainak elengedtetése nélkül nincs lendület, nincs száronlét!

A lendület a ló gerincoszlopának periodikus lengése. A lengés mindhárom dimenzióra kiterjed: a gerinc felemelkedik és lesűlyed, jobbra és balra leng ki, valamint jobbra és balra csavarodik. A feszes, merev háton ez a mozgás nem érvényesül. Minél nagyobb a gerincoszlop lengése, annál nagyobb a ló lendülete. A feszesség tehát a lendületet blokkolja. A blokk persze megakadályozza azt is, hogy a hátulsó lábakban ébredő erő végigfusson a ló testén és eljusson a zabláig. Ha pedig nem jut el a zabláig, akkor a lovas nem tud a lónak keretet mutatni: a ló vagy nem nyújtja ki nyakát a keret elejéig, vagy mereven a zablának feszíti magát. Az első esetben a lovasnak kezeivel kell megkeresnie a keret elejét és ilyenkor a ló vonal mögé kerül, a második esetben a lovas az erős támaszkodás ellen fog küzdeni, kezei merevek lesznek, a segítségek nem fognak "átmenni" a lovon.

A hát izmainak elengedtetése nélkül nincs összeszedettség!

A hát, illetve a törzsizmok elengedtetésen nélkül nem lehet összeszedettséget elérni, mert a merev izmok nem tolhatók össze, nem rövidíthetőek, a merev ló önmaga ellen küzd. Ilyenkor a hátulsó lábak nem tudnak kellően a súlypont alá lépni, sem a hát, sem a hasizmok nem tudnak többletterhet felvenii, hogy konzolszerű tartásukkal a lovas és a ló "első felének" terhét a hátulsó lábakra adják át.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr637675422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása