Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

A hát elengedtetése III.

2015. augusztus 05. 07:35 - patkószeg

A ló hátának elengedtetésének az a legnehezebb része, hogy a csak részben elengedett, és így csak részben kényelmes lovon nehéz a tolóerőt kifejleszetni, mert a tolóerő növelésével az ülés kényelmetlensége csak fokozódik. Ilyenkor az ülés periodikusan akár komoly erővel is ránehezedhet a hátizmokra, azokat a lovas ülése túlterhelheti.

A cikk első részét ide kattintva, a második részét ide kattintva olvashatod!

Itt még egyszer szeretnék visszautalni arra, hogy az elengedettség első lépése a mozgásszervek elengedtetése, a második a tolóerő kifejlesztése, és csak a harmadik a hát és a törzsizmok elengedtetése. Sokkal egyszerűbb lenne a helyzet, ha előbb alakulna ki a ló hátának elengedettsége és csak azután kellene foglalkozni a tolóerő kifejelsztéséve. Persze most a puszta teóriáról írok a gyakorlatban a tolóerő és a hát elengedtetése nem válik ennyire ketté, a tolóerő és a hát elengedettsége bizonyos összefüggést mutat. A kérdés ugyan olyan, mint a német idomítási skála. Az elmélet ugyan skálaszerűen egymásra épülő fogalmakkal próbálja a lényeget "megfogni", (ütem, elengedettség, támaszkodás, lendület, egyenesre állítottság, összeszedettség), mégis az egyes lépcsők bizonyos összefüggése vitathatatlan. (Hiába a skálaszerűség, például van a lónak bizonyos összeszedettsége a lendület nélkül is!)

Szóval, mit tehet a lovas ha ráz a ló, hogyan tudja a tolóerőt fokozni, hogy az elengedettség második, majd harmadik fokát elérje?

  1. A lovasnak az elvszerűségbe kell kapaszkodnia, de minden áron. Ez azt jeleni, hogy a lovasnak ugyan  el kell fogadnia a tökéletlen helyzetet (sokszor ez lelkileg nem egyszerű), de tudnia kell, hogy céljait, a legkisebb előrelépést is csak az elvek mentén fogja elérni. (Már, hogyha tárgyilagos akar lenni saját és lova teljesítményét illetően!)
  2. A hát elengedtetése nagyon sok türelmet és munkát kíván.
  3. Felváltva kell dolgoni a külső és belső elengedettségen. A külső elengedettségen az oldalirányú és hosszirányú hajlításokkal, a belső elengedettségen a nyomás és nyomásokra való engedtetés módszerével.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr927675496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása