Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Engedelmesség, átengedőség

2015. augusztus 06. 09:40 - patkószeg

ximg_5901.jpg

Sokszor mondják a lovamra, hogy "milyen engedelmes", még akkor is, amikor bennem minden dicséret ellenére van valami elégedetlenség. Mindezt annak ellenére állítom, hogy Zita kiképzése során a fő célom a végletes együttműködés, azaz az engedelmesség kialakítása. Akkor, mi is az, amit ilyenkor hiányolok?

Hát az átengedőséget! Nem véletlen ugyanis, hogy a lovaglásban nem az engedelmesség, hanem az átengedőség kifejezést használjuk a lovakra. Lehet a ló ugyan engedelmes, de az nem teljesen ugyanaz, mint amikor a ló átengedő. Persze az átengedő ló is engedelmes, de mégis nagy különbség van a kettő között.

A különbség olyan, mint amilyen különbség van a jószomszéd és a jóbarát között. A jószomszéd, a szívélyes viszony alapján általában segítőkész, együttműködő. Ránéz a házra, ha nem vagyunk otthon, kisebb-nagyobb dologban segít. Együttműködése azonban bizonyos határt nem lép át, ha más az érdeke, vagy ha éppen olyan napja van, akkor nincs szó együttműködésről. A jóbarát az más. A jóbarát még akkor is együttműködő, ha nincs olyan kedve, vagy ha érdeke esetleg mást diktál...

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr877685176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tibor Tóth 2015.09.02. 08:18:50

A példa találó..
De hogyan tovább..??

patkószeg 2015.09.02. 10:06:17

@Tibor Tóth: A magyar hagyomány szerint az átengedőséget az elengedettség fokozásával lehet erősíteni. (Hát persze: ha a ló kivonja magát a lovas befolyása alól, akkor megfeszíti magát!) A külső és belső elengedettség mindig fokozható...
süti beállítások módosítása