Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Bocskai is kétfajta üléssel!

2015. augusztus 31. 08:57 - patkószeg

Nem kérdéses, hogy Bocskai Istvánt az alábbi ábrázoláson iskolaállj feladatban (féllevade) ábrázolták. Az iskolajármódok, az iskolafeladatok, így az iskolaállj is a magyar lovaskultúra szerves része volt. (Bocskai István lova jobb elülső lábának helyetéből látszik, hogy a ló nem halad előre, hanem álló helyzetben veszi hátra súlypontját, látszik az iskolafelvétel, illetve annak eredménye az iskolaállj. Ha a ló előre haladna például ügetésben, akkor jobb elülső lába más helyzetben lenne.)

A képen az is látszik, hogy Bocskai István viszonylag rövid kengyelt használt, úgynevezett gineta ülésben ült. Ezt az ülést az egy generációval korábban élő Zrínyi Miklós is használta. De Bocskai István a következő képen már másfajta üléssel, hosszú kengyellel, úgynevezett brida ülésben látható! Ezt a másik ülésfajtát is használta Zrínyi Miklós. Zrínyi Miklós ülésfajtáit ide kattintva találhatod.

A második képpel teljesen megegyező ülést lehet látni Ferenc József évszázadokkal később készült fotóján. Az uralkodó ülése mára igen csak furcsának látszik, holott korában ez volt a hadsereg előírásos ülése. Ferenc József ülését ide kattintva találod.

Bocskai István a második képen redopp jármódban, a lovaskatona támadó jármódjában látható.

bocskai.jpg

08094.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr727747382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása