Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Hadik lova

2015. szeptember 18. 20:09 - patkószeg

 item_37349.jpg

Hadik Andrásnak a budai várban felállított szobráról, illetve magáról a lóról a következőt kell tudni. Az alábbiakban dr. Hecker Walter A Bábolnai Arab Ménes című könyvéből idézek:

A Hadik szoborról ideide és ide kattintva olvashatsz még cikket!

"1936-ban a budai várban felállították ifj. Vastagh Györgynek a híres huszártábornokot, Hadik Andrást ábrázoló szobrát. Amikor Vastagh megkapta a megbizatást, először egy barokk lóra, azaz egy spanyol ménre akarta ültetni a barokk kor neves lovastábornokát, ám megbízói ragaszkodtak elképzelésükhöz: Hadikot egy nemes könnyű huszárlovon ülve kívánták látni. Így Vastagh Bábolnára utazott, ahol behatóan tanulmányozta kora két törzsménjének, Shagya XXV és Gahal II testalkatát. Ez a két első osztályú mén szolgált modellként Vastaghnak a Hadik-szobor nemes huszárlovához: a két mén eleganciája, ereje és ideális testalkata egységgé olvadt össze ebben a műalkotásban, s létrejött egy ritka szépségű lovasszobor. A huszárló, az arab mén nyugodtan áll lovasa alatt, mégis energiát, előremenő kedvet sugároz...És milyen érdekes: ebben az esetben az élet utánozza a művészt, Vastagh művészien egyesítette a két ménnek Shagyia XXV-nek és Ghazal II-nek erényeit műalkotásában, és 1944-ben Gazal II-nek méncsikója született, melynek anyja 129 Shagya XXV, Shagya XXV lánya volt. Ez a méncsikó később, 1952-ben Gazal VII-néven lett törzsmén Bábolnán, majd 23 évesen, 1967-ben Németországba került, ahol a Shagya-arab fajta legeredményesebb teljesítménörökítőjeként tartották számon."

gazal_vii1.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: Hadik András

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr47799002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása