Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

A hátasló ideális alakja

2015. szeptember 19. 10:00 - patkószeg

A hagyományos magyar megközelítés a hátasló ideális alakjáról:

1. Szorgalmas hátulsó lábak

A szorgalmas hátulsó lábak mutatják a ló együttműködő készségét. A szorgalom képzi a hátulsó lábból kiinduló, a ló és lovas testén a zablákig végighaladó rugalmas erőt. A szorgalom nem azonos a nagy irammal. A szorgalom nem azonos a magas ütemmel, az ütem fölötti mozgással.

2. Kényelmes hát

A kényelmesen lengő hát jelzi a ló magasfokú elengedettségét. Kényelmes hát nélkül a hátulsó lábakban képződő erő elakad, az nem tud előrejutni a zablához.

3. Ívelt nyak, zabla a csípő magasságában

Az enyhén ívelt nyak a ló természetességét mutatja: azt, hogy a lovas a támaszkodást nem a kezével alakítja ki, hanem azt a ló keresi. A munkavégzés során a ló fejét sem fel, sem lefelé nem kell elmozdítani, annak az eredeti, természetes helyzetben kell lennie. A nyak és a fej természetes helyzete mutatja a ló helyes egyensúlyát.

4. Homlokvonal vonal előtt

Ha a homlokvonal a függőleges mögé kerül, akkor a toroktáj bezáródik. A ló képtelen lesz helyesen meghajlítani testét, mert a toroktájon összetorlódnak az izmok. Az összetorlódott izmok miatt fejét nem tudja oldalra fordítani, mert az fájdalmat okoz neki. A lovat nem lehet állításba hozni, a gerinc nem tud helyesen oldalra hajolni. A függőleges mögötti helyzet lovaglási hiba.

5. Az elülső lábak nem lépnek előrébb, mint ahová a homlokvonal mutat

A mutogatás, a cirkusztrot a merevség leglátványosabb jellemzője.

6. A ló keresi a támaszkodást

A hátulsó lábakban ébredő erő végighalad a ló és lovas testén és elakadás nélkül eljut a zabláig. Ekkor a ló puhán keresi a kapcsolatot a lovas kezével. Ha az erő elakad, akkor a ló nem keresi a kapcsolatot. Ha a ló elveszti az egyensúlyát, akkor viszont nekidől a lovas kezének. A lovas kezével kialkított támaszkodás szűk keretet, vagy vonal mögöttiséget, vagy mutogatást okoz. Esetleg ezek kombinációját. Ezt, illetve ezeket úgy hívjuk, hogy krágli. A támaszkodásnak a hátulsó lábak szorgalmából kell fakadnia.

7. Ló a lovas előtt

A fentiek eredményeként a ló a lovas különös erőfeszítés nélkül a lovas elé kerül, a lovas automatikusan helyes segítségeket használ, a ló kezelése, a feladatvégrehajtás, az akadályok legküzdése pofonegyszerűvé válik.

Ez az örkénytábori iskola titka! Minden fényképen, minden filmfelvételen ez látszik. A 1950-es évektől ez a stílus késztette csodálatra a világot, ez ösztönözte a legjobb lovasokat ennek követésére. Legyen elég itt csak utalnom az amerikai ugrólovasokra, a brit militarylovasokra, vagy a holland díjlovasokra. (Ez utóbbiak a kétezres évek végén elfordultak ettől a stílustól, de ez már az ő bajuk.)

fullsizerender.jpg

Josipovich elképzelése az ideális hátaslóról 1936

ximg_3872.jpg

Zazie, 2015. szeptember 18.

ximg_4096.jpg

Axel, 2015. szeptember 18.

ximg_4205.jpg

Zita, 2015. szeptember 18.

Szólj hozzá!
Címkék: használati ló

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr297799770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása