Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Egyenesen, előre

2015. október 26. 07:59 - patkószeg

 ximg_4205.jpg

Sokan idézik Gustav Steinbrecht mondását: "Lovagold a lovad előre és állítsd egyenesre!" Nagyon egyszerűen hangzik, de magukat a fogalmakat "előre" és "egyenesen" nehéz helyesen értelmezni. És vajon lehetne-e a mondást úgy használni, hogy "Lovagold a lovat egyenesen és előre"? A fogalmaknak van-e sorrendjük?

Az előre kifejezés nem sebességet jelent! Azt jelenti, hogy a hátulsó lábaknak messze, előre a súlypont felé lendülnek. Az előre kifejezés nem a lóra, hanem a hátulsó lábakra vonatkozik. Könnyen érthetően ír erről Kókay, amikor a hátulsó láb előre és hátra lendülésének szögéről fogalmaz. Számára az előre azt jelenti, hogy a hátulsó láb előrelendülésének szögét növeli a lovas. Tulajdonképpen ez a lendület. Másképp fogalmazva ez a hordozóerő. Ennek hiányában a ló nem lehet kellő egyensúlyban, a ló képtelen saját és lovasa tömgét szabályozottan mozgatni.

Igen, az előrelovaglás a szög mértékének növelését, vagy a kellően nagy mértékének fenntartását jelenti. Van olyan ló persze, amelyik alapadottságanál fogva messze, a súlypont felé előrelendíti hátulsó lábát. Szintén Kókay fogalmaz erről úgy, hogy ezeknek a lovaknak erős a természetes elengedettségük. Ez olyan adottság, ami kellő figyelem nélkül elveszhet, beszűkülhet. Van olyan ló viszont, amelyiknél az előrelendülés természettől fogva szerényebb. Ezeknél a lovaknál ezt ki kell fejleszteni. Az előrelendülés mértéke ugyanis fejleszthető! A hátulsó láb izmait és inait kell nyújthatóvá tenni, az izületeket hajlékonnyá tenni és ezzel a szerényebb adottságú ló mozgása is felfényesíthető!

Az egyenesség kérdése igen összetett fogalom. Könyveket lehetne írni pontos meghatározásáról. Az egyenesség semmiképpen nem függ össze a gerinc egyenességével! A hajlított ló is lehet egyenes! Például ívek lovaglásakor a ló a hajlított gerinc ellenére egyenes!

Az egyenességről részletesen ide kattintva olvashatsz, de a Zabla és Kengyel blogoldal oldalán található cimkefelhőben további cikkek is elérhetők az egyenesség címszóra kattintva

Az egyenességet röviden leginkább annak hatásával lehet leírni. Akkor egyenes a ló, ha a hátulsó lábakban képződő lendület úgymond végighalad a lovon és eljut egészen a zabláig. Ezt a lovas a támaszkodáson érzi, a külső szemlélő pedig a vállak megkönnyülésén, a lábtövek magasabbra emelkedésén látja.

A szakmailag előrehaladottabb olvasónak jegyzem meg, hogy egyenesnek általában a kétpatanyomon haladó lovat mondjuk. De a fenti meghatározásból (az erő zabláig való eljutásának igényéből az is következik), hogy akár a hárompatanyomon mozgó ló (pl. hosszhalításban mozgó ló) is lehet egyenes!!! Ha a tolóerő eljut a zabláig, ha a vállak megkönnyülnek, akkor a hosszhajlításban mozgó ló is egyenes!

A fentiekből nyilvánvalóan következik, hogy egyenes csak az előrefelé lovagolt ló lehet. Formálisan hiába egyenes a ló, hiába jár két patanyomon - ha nincs erő, ami előrejuthatna a zabláig, ha nincs erő, ami könnyeddé tenné a vállakat, ha a hátulsó láb nem lendül kellően előra, akkor az egyenesség hiábavaló, érlelmetlen. A mondás csak a Steinbrecht által megfogalmazott sorrendben érvényes!

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr988019623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar_lovaskultura 2015.10.26. 20:50:47

Kérdezem: Lehet-e az egyenességet az ellentétével meghatározni: a ló akkor nem egyenes (vagyis akkor ferde), ha lovasa a súlypontja a lovasa akarata ellenére valamilyen irányba sodródik? Ezen meghatározás szerint természetesen a szépen végzett hajlítások, oldaljárások esetén a ló nem ferde.

patkószeg 2015.10.27. 09:18:45

@magyar_lovaskultura: Ha jól értem a felvetést, akkor a válaszom: igen!

magyar_lovaskultura 2015.10.27. 13:26:54

Úgy értettem, hogy a ferde ló az, amelyik pl. a vállára esik, kifelé vagy befelé sodródik a fordulatokban, s mindez izomzatának asszimmetrikus feszüléséből adódik, s nem a lovas szándékából.

magyar_lovaskultura 2015.10.27. 19:07:43

@magyar_lovaskultura: Most látom, hogy kissé elgépeltem a szöveget, azért lehetett nehezebben érthető. Tehát: Felvetésem szerint a ló akkor nem egyenes, vagyis akkor ferde, ha a ló súlypontja a lovas akarata ellenére valamilyen irányba sodródik.
süti beállítások módosítása