Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Látni és érezni: A lábak egyenetlen terhelése

2016. február 06. 13:16 - patkószeg

0303.jpg

A hagyományos magyar álláspont szerint a természetesen mozgó ló négy lábát egyformán terheli. Ezt sokan vitatják. Azt állítják, hogy a természetben a ló elülső lábaira több súly esik, hiszen a ló súlypontja az elülső lábakhoz esik közelebb és hát az álláspont megfogalmazóinak igazuk van - állóhelyben. De nem mozgásban. Míg állóhelyen a statika, addig mozgás közben a dinamika szabályai érvényesek. Valójában Joszipovichnak és Kókaynak van igaza: a természetben mozgó ló (és így a helyesen képzett ló a lovasával terhelve is) lábait egyenletesen terheli, azokra a használati helyzetben egyforma teher esik, a ló délcegen jár. Ez azt jelenti, hogy elülső lábainak lábtövét könnyedén és természetesen minden egyes lépésnél magasra emeli. Az ettől eltérő helyzetet Joszipovich három kategóriába sorolta:

1. A ló az elején jár (az elülső lábak több terhet viselnek a hátulsóknál):

A külső szemlélő számára a ló nem jár délcegen, tarkója nem a legmagasabb pontja testének, a lovas a szárakkal folyamatosan kitartó helyzetben van, a ló homlokvonala vonal mögött van, álljban a ló a hátulsó lábaival hajlamos jobbra-balra ellépni, toporogni.

A lovas azt érzi, hogy a ló sebességét folyamatosan lassítani kell, a sebesség szabályozásához állandóan a szárakat kell használnia, azokat nem tudja megkönnyíteni, mert a ló gyorsabban halad, mint szeretné, a ló a szárakba szívesen beledől.

Az Egyensúly, Elengedettség, Egyenesség könyv ide kattintva rendelhető.

2. A ló ferde (nem két patanyomon jár, egyik hátulsó lábával - általában a bal hátulsóval - a két elülső közé, másikkal az azonos oldali elülső láb patanyomának külső oldalára lép):

A külső szemlélő látja, hogy a ló nem két patanyomon jár és azt is hogy az egyik hátulsó láb (amelyikkel a két elülső közé lép) több terhet vesz fel, ezért az - ha kevéssel is, de - rövidebbet lép, így a hátulsó két láb járása nem teljesen egyforma ritmusban történik.

A lovas azt érzi, hogy a két száron a ló nem hajlandó egyformán támaszkodni, az egyik kézre (általában a jobb kézre) "könnyebb" lovagolni a lovat, mint a másikra, a ló az egyik irányban könnyebben fordul, mint a másikban, az ugrásoknál rendszeresen az egyik irány felé tör ki a ló.

3. A ló egyensúlya oldal irányban bizonytalan (a váll vagy a csípő oldalirányban helytelen módon elmozdul és ezért az azonos olali lábra több teher esik):

A külső szemlélő azt látja, hogy a ló szélesen jár, nagy iramokban "tárogat" (hátul nagyon szélesen jár).

A lovas azt érzi, hogy az ívekben túlságosan befelé, vagy kifelé dől a ló, a ló nem pontosan azon a nyomvonalon halad, amit a lovas elhatározott, a hosszhajlításoknál a ló nehezen lép oldalra, a lovas késztetést érez lovának túlhajlítására.

A hajlítottság érzéséről itt olvashatsz.

5 komment
Címkék: lovasérzés

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr828364978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cserszegi lajos 2016.02.09. 14:27:40

Kedves István!

Minden képén bántja a szemem hogy térdtől lefelé lába nem simul a ló oldalához, szinte "eláll" attól! Mi ennek az oka?

Üdv, Lajos

patkószeg 2016.02.10. 23:07:27

@cserszegi lajos: Mert az ülés térdtől térdig tart. A csizma csak másodlagos segítség, csak akkor kell használni, ha az ülésre nem reagál a ló. A részletekről itt írtam: Zrínyi és Rákóczi csizmája
zablaeskengyel.blog.hu/2015/07/07/zrinyi_es_rakoczi_csizmaja

cserszegi lajos 2016.02.11. 15:47:40

Egyszer részt vettem egy általam megkérdőjelezhetetlen MESTER kurzusán aki talán a legsikeresebb Némethy tanítvány.
Azon lovasoknak aki túl sok üléssel/derékkal lovagolták lovaikat tartott egy demonstrációt. Minden lovassal kivetette a kengyelből a lábát, megkérte őket h vegyék el lábukat a ló oldalától és próbálják meg elindítani lovaikat álljból lépésben csak az ülésük segítségével-egyiküknek sem sikerült!!!! Ezzel akarta demonstrálni h a ló a csizmától megy előre nem az ülésünktől-így minden gyakorlat (ugrólovakról beszélünk) tökéletesen végrehajtható könnyített ülésben is.

Ezért a fenti magyarázatot nem tartom helytállónak!

delejezoe 2016.02.21. 11:42:49

Én azt látom azokon a 2006-os fényképeken, hogy térdtől lefelé George Morris lábai se nagyon érnek a lóhoz...
süti beállítások módosítása