Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Méltányosságot!

2016. március 19. 08:32 - patkószeg

A rend, a szabályozottsgág minden közösség számára kiemelt fontosságú ügy. Különösen áll ez a lovaglásra, ami veszélyes üzem. Veszélyes üzem, sokszor nem is érezzük mennyire, a baj pedig hirtelen jön, még akkor is, ha a szabályokat betartjuk, a lovas és a körülállók szakmailag mindent megtesznek elkerülése érdekében. Ezért indokolt a Magyar Lovas Szövetség törekvése: a lovasedzői jogosultság szigorú megkövetelésére a versenyeken.

A szigorúság azonban csak méltányossággal együtt alkalmazva lehet célravezető! Jó néhány, a szakmában évtizedeket eltöltő lovasszakember barátom van, akik ilyen-olyan, egyébként mindannyiunk számára elfogadható ok miatt nem kívánják az elvárt vizsgákkal kapcsolatos feltételeket teljesíteni. A vizsgák letétele például igen drága és miért is kellene a szakmában évtizedeken át teljesítő szakembernek ezt vállalnia. Vagy miért kellene az esetlegesen tökéletlen teljesítménnyel járó  járó arcpirulást is felvállalniuk? Mindannyian tujuk, hogy az edzői és a lovasteljesítmény is az egyik nap ilyen, a másik nap olyan, tökéletes teljesítmény nem létezik, akkor miért és egyáltalán mit kellene komoly telejesítménnyel a háta mögött bárkinek is bizonyítania?

Szóval, az ő esetükben szeretném felvetni a méltányosság gyakorlásának lehetőségét. Sőt ezzel (például az edzői lista tiszteletbeli tagokkal való kiegészítésének módszerével) tiszteletet, megbecsülést is ki lehetne irányukba fejezni.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr688498022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar_lovaskultura 2016.03.19. 21:46:42

Sajnos Magyarországon a "szabályozottság" általában azt jelenti, hogy egy csoport a döntéshozókra gyakorolt nyomás révén olyan szabályokat hozat meg, ami más érdekelteket ellehetlenít. A lovas világ számos szomorú példával szolgál erre. Félek, Te is egy ilyenre utasz ebben a cikkben.

Wintersunset 2016.03.21. 08:42:45

"Vagy miért kellene az esetlegesen tökéletlen teljesítménnyel járó járó arcpirulást is felvállalniuk?"
"miért és egyáltalán mit kellene komoly telejesítménnyel a háta mögött bárkinek is bizonyítania?"

Ha olyan komoly a teljesítmény, akkor miért kell félni az arcpirulástól?
Mo-on igen minimális az a szint, amit teljesíteni szükséges ahhoz, hogy valaki edző lehessen, ez magyarázza is az alacsony színvonalat. És akkor a komoly teljesítménnyel rendelkezők még félnek az arcpirulástól?
Vagy hogy kiviszi őket a ló négyszögből?

WsrJmn Ktn N Nswt 2016.03.25. 22:02:43

@Wintersunset:
Magyarul - aki oda tud vinni egy jó lovat s le tud rajt vizsgázni idomításból s ugratásból, az már lehet edző. Mert a gyakorlati rész ma - konkrétan - így néz ki... Akinek ez nem adatott meg, az nem lehet edző... Az sem, aki a kora vagy a fizikai állapota miatt 'pironkodna', s közben olyan fruskák és srácok főznék le, akik még arra sem lennének hivatottak, hogy a csizmáját pucolják :-(

Wintersunset 2016.03.27. 17:35:00

Pont mivel ennyire minimálisak a követelmények nem értem miért kellene a teljesítményük miatt pironkodástól tartaniuk a nagy öregeknek. Ha a szakmában elismertek, nyilván tudnak szerezni lovat. Egy edző megbecsülése pedig nem azon alapszik, hogy mit teljesített a vizsgán x évvel ezelőtt, hanem azon, hogy milyen lovakat, lovasokat képez, eredményeket ér el. Én magam olyan edző kezei között érezném magam biztonságban, akinek nem csak a lovasai eredményesek, hanem meg is tudja mutatni azt, amiről beszél. Ha még azt a minimál szintet sem tudja prezentálni, a vizsgán teljesíteni kell... Ezen kívül az edzés sincsen ám ingyen.

WsrJmn Ktn N Nswt 2016.04.08. 09:58:10

Ahol én tanultam, Németországban, volt olyan évfoyamtársam', akinek máég térde sem volt, egyik oldalon sem, ennek ellenére évtizedek óta oszlopos tagja volt a német paralimpiai válogatottnak... Mellesleg mesteredző is volt, mert az emberség megengedte, hogy kijárja. meg persze a lehetőségek, a megfelelő ló megléte, de ez itt csak másodlagos kérdés. eredmények? ugyanolyan jó edző, oktató az, ai fatalok százaival szeretteti meg a lovaglást, s adja 'nevesebb' társa kezébe ezeket a srácokat akkor, amikor szembesül vele, ő már nem tud számukra lehetőséget, lovat biztosítani. mégis azok az edzők 'csillognak', akik a jó anyagi háttérrel rendelkező fiatalokat a méregdrága lovakon - prezetálják. ezek a kollégák persze - sokszor huszonáves lányzóként, fiúként - keresnek annyit, hogy megengedhetik maguknak a megfelelő lovat. de az az edző, oktató, aki az alapokat megadta, sokszor nem. sokszor azért dolgozik, dolgozunk,hogy négylábú kollégáinktól ne kelljen megválnunk... nem azért, hogy a drága lovunkat bepakoljuk a futóba, azt felakasszuk a csilivili terepjárónkra, s irány a regisztrációs vizsga. a követelmények nem minimálisak, a vizsgarendszer a versenyrendszert majmolja - lehet valaki akármilyen technikás lovas, megfelelő ló és kapcsolat hiányában szóba sem állnak vele, ha valamiféle testi hiányosság miatt nem képes felülni egy problémás, tegyük fel, csak ezsközzel lovagolható lóra, akkor sem. te milyen edzőt választanál - egy huszonéves, jó családba született lányzót, aki pl. amatőr ugróban, díjlovasban néha villant egyet s ettől már azt hiszi, ő f...ja a passzátszelet, vagy egy olyan valakit, aki szürkén, feltűnés nélkül dolgozik, s adja tovább akár középszerű, de minden helyzetben, minden esetben alkalmazható tudását a szabadidőlovasoknak. hát én az utóbbit... kérdés, az edzőket a lovaglás, mint rétegsport kiszolgálására, vagy a szabadidősport népszerűsítésére, a biztos alapok lerakására, képzik a hasonló tanfolyamok. mert ha az elsőre, akkor igen, jó a jelenlegi csapásirány...

Wintersunset 2016.04.18. 10:18:57

Nem értem ezt a megkülönböztetést. Akinek telik jó lóra, és fiatal, az már nem lehet tehetséges? Nem lehet edző? Aki sérült és szegény, az pedig egészen biztosan sokkal jobb lovas? A világ nem fekete-fehér, egy ilyen megállapítás nem más, mint színtiszta irigység.

Amennyiben a szerény szakembernek szabadidőlovasok oktatása a célja, úgy semmi szüksége nincs edzői minősítésre.
süti beállítások módosítása