Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

A cipőfűző problémája

2016. április 20. 07:19 - patkószeg

Hogyan lehet a cípőfűzőt a végénél fogva előretolni? A dolog nem egyszerű, de a próblálkozások során arra hamar rá lehet jönni arra, hogy a feladat kulcsa az egyenesség. Ha a cipőfűzó egyenes, akkor a feladat sikeresen megoldható, ha viszont nem, akkor a probléma megoldása nem lehetséges - lehetetlen a cipőfűző előretolása. De ha a "bebicskázott" cipőfűzőt újra kiegyenesítjük, akkor ismét sikeres lehet a próbálkozás.

A lónál is hasonló a helyzet: hogyan lehet a hátulsó lábakban ébredő erőt a zabláig előrejuttatni (támaszkodás), mikor fog a ló ideálisan előrehaladni? Úgy, ha biztosítjuk az egyenességét, azaz a vállaknak a csípők előtt kell lennie.

Furcsa módon ezt csak a hajlítással lehet biztosítani. Önmagában ugyanis a váll is és a csípő is mindkét irányba ki tud térni jobbra is és balra is a megfelelő helyzetből és a lovas joggal érzi azt, hogy szinte lehetetlenség mindkét hely egyidejű kontrollja. Hajlítással mindez azonban lehetséges. A hajlítás esetén a ló úgy viselkedik, mint a banán a falnál, ha az egyik végét a falhoz nyomuk a másik hozzánk közeledik és fordítva. Hajlítás során azt lehet tapasztalni, hogy ha a ló vállát kifelé vezetjük, a csípője befelé mozdul és fordítva, így egy ponton (pl. a vállaknál) kontrollálhatóvá válik a csípő is. Az egyenesség ezzel a módszerrel azért biztosítható, mert a vállat be és a farat be helyzet között egyenes a ló!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr88646442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása