Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Márpedig puha kéz nincs!

2016. július 26. 06:06 - patkószeg

oliveira_01.jpg

Tegnap ismét ráleltem Nuno Oliviera mondására: "Legyen a kezetek olyan, mint a beton, ha a ló ellenáll, de mint a vaj, ha enged!" Szóval, puha kéz nincs, okos kéz van!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr638914652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

realcowboy · www.pknranch.hu 2016.07.26. 07:45:22

a western (illetve szerintem minden lovaglás) alapvetése, az azonnali engedés amikor a ló megtette azt amit kérünk tőle. így fejleszthető, fokozható legtökéletesebben a lóban a megfelelés szándéka. mert megtanulja azt, hogy amíg nem tépi ki a kezemet, addig mentes minden kellemetlen érzéstől. ismernie kell a "villámcsapás" érzetét ahhoz, hogy aztán élvezhesse a "puha" kéz érzését is. ezért van az, hogy a szárhoz csak a legvégső esetben nyúlunk. és ez minden eszközre érvényes, legyen az egy kötőfék, sid pull, vagy bosal. biztos mindenki látott már olyat, amikor a ló áll, a lovas ül a hátán és beszélget, s közben folyamatosan piszkálja, mozgatja, rángatja a szárat, pedig a ló csak áll egy helyben... a ló meg nem érti, az okát. az azonnali engedéssel pontosan azt tesszük a lóval, amit mi várunk tőle. egyébként ez a leghumánusabb módszer ahogyan a lovat képezhetjük. nem az üreges zabla megvásárlásával, vagy a kötőfékben lovaglással könnyítjük meg neki a munkáját, hanem az azonnal engedő kézzel.

József Bíró 2016.07.26. 15:28:07

Szerintem ez is olyan mint a foci, vagy a fogyókúra. Mindenki ért hozzá Mindenkinek van tuti receptje Én úgy érzem, hogy a kiképzésig minden módszer fájdalmas!
süti beállítások módosítása