Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Shagya, vagy lipicai? II.

2016. szeptember 07. 07:52 - patkószeg

img_5029_1.JPG

Hát úgy látszik a válasz: shagya! A kérdés pont két évvel ezelőt, 2014. szeptemberében vetettem fel az alábbi kezdettel:

"A XXI. század lovaglási stílusa az iskolalovaglás lesz. Ez ügyben, mi magyarok, különleges helyzetben vagyunk. A magyar könnyűlovas hagyományok a sportlovagláshoz hasonló iramú iskolalovaglást testesítik meg. Sokszor a kettő egybe is mosódik, de az iskolalovas kultúra felismerése nélkül nem érthetők meg a XX. század magyar lovasszakembereinek kiugró nemzetközi sikerei.

Az iskolalovas hagyományok azonban nem csak a lovaglási stílusban, hanem a lótenyésztésben is megjelennnek. A magyar fajták nem a szélsőséges, sokszor szinte hihetetlen sportteljesítményekre szelektált hibrid lovak. A magyar fajták évszázados tenyésztési szempontjai az együttműködőkészség, a mozgáskultúra és a hosszú használati élettartam voltak. Az iskolalovas stílus megjelenésével a hagyományos magyar fajták előnyei ismét értelmezhetővé válnak!

A gondolatmenet eredményeként óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy célszerű-e egyetlen fajtát kiválasztani és arra fajtára koncentrálva éleszteni újra nemzeti hagyományainkat? Ha a válasz igen, akkor az várható, hogy a világon mindenhol, mint a MAGYAR FAJTÁRA fognak tekinteni a kiválasztottra..."

Az írás további részét ide kattintva olvashatod!

Tegnap dr. Varga Katalin jóvoltából shagya tulajdonos lettem. :) A kétéves herélt jelenlegi neve Szuadó, ami tetszik, azonban új gazdájaként névcsrében is gondolkodom. Valamiért a Mikádó név motoszkál a fejemben, de szívesen várok névjavaslatokat! Felmerült bennem, hogy esetleg egy régi, híres, vagy eredményes shagya nevét kapja...

img_5019.JPG

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr2011684005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Filep Kálmán Csaba 2016.09.07. 12:57:23

Tény, hogy tömegesebb ló kell kifogástalanan küllemmel és mozgással.Sajnos a magyar fajtákon belül is sok típus lelhető fel. A lipicait fogat lónak kell hagyni, és nem szabad feledni a törzsenkénti változatokat. 5 évszázadnyi tenyésztés eredménye.Talán gidrán volt a tiszti hátas típusa.Szándékosan háttérbe is szorították. Sajnos az állomány létszáma korlátozza a nagy létszám előállítását.Viszont marad a kisbéri, furioso, north-star amire oda kell figyelni.A shagya kiváló de a ma már szükséges arányos tömegességet bizony csak nehezen hozza, a mozgás erőteljessége élénksége szükséges kiegyensúlyozottsága egy mai lovas alatt talán eltűnik. Magyar lovas alá magyar ló illik.Az alkat-vérmérséklet-küllem nagyon összefügg.A shagya is még most is folyamatosan kialakuló fajta.Az ideális arányosság, tömeg és tökéletes mozgás a mai követelmény.Sajnos ma már a külföldről könnyen beszerzett fajták bizony késleltetik ennek a magyar lónak a kialakítását.

Zoltán Szalontai 2016.09.08. 14:15:14

Hagyd meg a nevét, István! A Mikádó ázsiai (japán) eredetű szó, s van némi komcsi beütése is a szocialista hadsereg katonai kabátjának közkeletű elnevezése révén. Nem méltó név semmiképp egy arabhoz. Szerintem.

magyar_lovaskultura 2016.09.12. 12:05:40

@Zoltán Szalontai: Ez igaz, de a Szuadó se hangzik sokkal csinosabban. Miért ne viselhetné valamelyik örkénytábori lovas valamelyik híresebb lovának a nevét?
süti beállítások módosítása