Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Brávó Szalai, brávó Szeicz!

2016. szeptember 12. 07:32 - patkószeg

Ismét Szalai Nikolett a magyar díjlovagló bajnok. Gratulálok! Győzelme számomra meseszerű, Nikolett olyan, mint a népmesék legkisebb testvére, aki annak ellenére, hogy testvéreinek több pénze, több lehetősége van, mégis a legtöbbre viszi. Szalai Nikolett idei győzelmével bebizonyította, hogy két éve nem a véletlen, nem a különös csillagállás miatt nyert bajnokságot. Saját képzésű lóval, hosszú és kitartó munkával jutott el idáig, ami rendkívüli sportemberi teljesítmény. Szintén ugyanez áll a másik érdemi kategória, a nezézosztály győztesére, Szeicz Erikára. Őt is leginkább a szorgalom és a megalkuvás nélküli kitartás jellemzi. Itt kell persze még említeni Vági Emesét és Németh Gábort, akik szintén saját képzésű lóval indultak, azután (be kell, hogy valljam) a magyar bajnokság többi részét már nem is értem:

Amikor elkezdtem lovagolni, akkor volt "A MAGYAR BAJNOKSÁG", csupa nagy betűvel. A legjobb lett a magyar bajnok és kész. A bajnokot és a helyezetteket is nagy tisztelet övezte. Manapság annyi bajnok van, hogy az ember csak kapkodja a fejét. Igaz, hogy akkor mindenki a saját maga által képzett lovon ült és el sem lehetett képzelni mást: fel sem merült senkiben, hogy valaki más által képzett lovon induljon bajnoki címért, helyezésért. Csak azt nem értem, hogy ennek az új divatnak mi a sportértéke, mi a teljesítmény abbban, hogy innen-onnan egyszercsak előkerülnek lovak és azokkal nehézosztályban, vagy nagydíjban versenyeznek. Nem értem, hogy mi az értelme a versenyzésnek, ha a munka dandárját más végezte el. Számomra ez olyan, mintha a száz méteres síkfutásban valaki nyolcvannál szállna be. Ugyanúgy nem értem, hogy miért van egyáltalán bajnokság a könnyű- és középosztályban, meg a fiatal lovak kategóriáiban, hiszen ezekben a számokban maga az alapadottság is elegendő, képezni szinte nem is kell a lovat.

Egy dolognak viszont lenne érteme, azt meg hiába vetem fel szinte évről-évre, nem hajlandó senki meghallani. Ennek ellenére most ismét megteszem, hátha jövőre mégiscsak lenne rá akarat. A magyar bajnokságról hiányzik a csapatverseny. Előre vinné a díjlovasok közösségi élményét. Szent György díjban kellene megrendezni, nyitott versenyszámkét (tehát a bajnokság bármelyik kategóriában versenyző ló és lovas résztvevője lehetne), bármelyik három, vagy négy lovas csapatot alkothatna (nyerjenek a legjobbak), a csapatverseny a bajnokság első napján kerülne megrendezésre a nehézosztály versenyszámával együtt (tehát lenne olyan ló, amelyik egyszerre versenyezne a kategóriabajnokságért és a csapatbajnokságért), azután hajrá. Nem kellene túlságosan sokat bonyolítani. Szóval én ismét felvetettem...

A magyar díjlovaglás jelenlegi helyzetét, a nagydíj versenyszám összes indulóját és teljesítményüket ide kattintva nézheted meg. Kellemes csipegetést kívánok!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr8711694179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása