Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Amikor a ló támaszkodást vesz...

2016. október 04. 13:56 - patkószeg

Amikor a hátulsó lábakban ébredő erő (lendület) végig tud haladni a lovon (az erő jó irányban halad, azaz a ló egyenes és nincs blokk a ló testében, azaz a ló elengedett), akkor a ló a zablán könnyed támaszkodást vesz. Ha valamelyik hiányzik, akkor a ló nem támaszkodik. A kéz hátrahatásával ugyan kapcsolatot talál a lovas a ló szájával és ilyenkor akár "kerekké" is tudja tenni a ló nyakát, de ez a krágli. Ha viszont túl erős a támaszkodás, a ló a zablának dől, akkor a ló elvesztette az egyensúlyát. Ezért a könnyed támaszkodás az elengedettséget, az egyenességet és a kellő egyensúlyt jelzi. A lovasnak szinte semmi feladata sincs, a ló öntartásban mozog.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr2611767067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyuszi Varga 2016.10.06. 19:14:39

felemelő érzést nyújt már maga a látvány is. gratulálok!

M János 2017.10.05. 18:54:20

Nagyon egyet értek, kivéve: „akkor a ló a zablán könnyed támaszkodást vesz.” azt jelenti, hogy a lovas kezében támaszkodik. A könnyebb érthetőség kedvéért, ehhez egy hasonlat. A ló farmotoros, a csizmával tudunk gázt adni, és a kezünkben záródik az erő! Ez a zabla súlyával lehet egyenlő.
süti beállítások módosítása