Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Nincs lendület egyensúly nélkül

2016. november 15. 06:57 - patkószeg

A lendület a hátulsó lábak határozott súlypont felé lépése. A határozott súlypont felé lépés a ló egyensúlyi helyzetét javítja, a súlypont felé lépés biztosítja azt, hogy a hátulsó lábakra kerüljön a ló és lovas súlyának fele (vízszintes egyensúly), vagy nagyobb része (iskolaegyensúly). Lendület nélkül tehát nincs helyes egyensúly.

A helyes egyensúlyra a vállak könnyedségéből (az elülső lábak délceg járásából) és a leheletfinom támaszkodásból lehet következtetni. Az erős támaszkodás csak úgy alakulhat ki, hogy a ló "előrenyomja magát", a szárakba kerülő erőt a ló csak a kimaradó hátulsó lábaival tudja kifejteni.

Ezért erős támaszkodás esetén - akármit is mutasson a ló - nem beszélhetünk helyes járásról, nem beszélhetünk lendületről, csupán a hátulsó lábak több-kevesebb aktivitásáról és ha mégis nagy iramban jár a ló, akkor azt elsietésnek kell minősíteni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr7011962111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása